Monday, August 31, 2009

.tutorial #8 - print screen

.

.salam merdeka kawan-kawan~

.kali ni saya nak ajar tentang
.print screen

. yang request tutorial ni,
kakak waniey bintang
*cheh! padahal saya tua setahun kot =.="*

1) senang saja, mula-mula korang bukak la window apa-apa yang korang nk print screen tu. contoh di bawah,


2) then hold CTRL dan ALT dekat keyboard korang. jangan lepas, hold je. lepas tu, korang tekan pula PrntScrn dekat keyboard korang tu. tekan terus PrntScrn k! hee~


3) lepas tu, buka program Paint. errr tau tak nak cari kat mana? tekan Start-All Program-Accessories-Paint
(: *time ni dah boleh lepas dah tangan korang kat keyboard tu. jangan hold lagi pulak! haha*


4) then korang terus paste. tekan CTRL+V pula.

5) then save as JPEG. done! huuuu senang kan kan kan?

.so, good luck! ^^

45 comments

wanieybintang said...

uhhh.
timakasih dik tan tomey.
baru ku tawu.
mgkin pasni entry akak akn penuh dgn print screen saja kerna begitu teruja dgn kesudian dik tan mengajarnya.

~♥ cik intan® said...

~kakak bintang

.cheh
.kakak mmg gediksss tau ;p

RobinHood said...

Saya jugak rasa banga menjadi Rakyat Malaysia! walaupun bahasa Malaysia saya selalu jew x berapa nak eja betol! tapi saya tetap rasa banga!

MERDEKA!!!
MERDEKA!!!
MERDEKA!!!

~♥ cik intan® said...

~robinhood

.komen x de kaitan dgn entry
.tp layan je la
.huhuhu
.hepi mrdeka robin! ^^

THE ZUL said...

ctr+alt tu xyah tekan pn xper...
hehehe

just tekan print scrnt pastu paste dlm paint

=P

~♥ cik intan® said...

~the zul

.ouh reali?
.haha tenks
.nk update entry jap ^^

iza iziana hasan said...

dah try wat ....x jadi le..
bila nak paste tu x jd apa2 pon..
kosong je...
mcmne ek..tolong....

~♥ cik intan® said...

~iza

.erk x bole ke kak?
.suppose bole tau!

saadah saadun said...

bnci
napa i wat x jd
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

~♥ cik intan® said...

~saadah

.depends pd keyboard sbnrnye utk tekan printscreen tu
.mcm lettop i, die suruh hold FN then baru tekan print screen
.cube u cek keyboard u tu

Husz said...

nice post
tambahan skit

kalau nak copy sluruh skrin kita, just tekan key print screen tu then paste to paint

tp klu nak copy skrin satu window je, contohnya nak copy skrin firefox je, baru tekan Alt+PrintScreen pastu paste.

chaiyok.!

~♥ cik intan® said...

~husz

.hee mekasih! :)

cik lilo said...

tu r x jadi pon
nape ek

cik lilo said...

yeah..i get it..jadi

thanx kak intan

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cik lilo

.ape yg x jd

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cik lilo

.welkem ^^

chenurulhusna said...

hihi..da lame try tp xjd..pastu bace2 komen akak tu..rupanya laptop kite kena tekan Fn dlu..tQ kak!:)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~husna

.welkem ^^

syaza ♫♀ said...

thank u!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@syaza ♫♀

.welkem ^^

cik noneng said...

wah!! mule2 try xdpt.bace2 kumen, sis suh tkn fn lak..
jadik!!
sayang u sis!
xD

*gediks*

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@cik noneng

.hakhak
.welkem ^^

Darinaa ~ said...

PrntScrn tu dekat mana ye ? Saya tak jumpa . HAAHA , maaf .

eryn ♥ said...

hurm, actually saya tak paham la :D
sorry menyusahkan awk :)

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

maceh kak intan
da banyak blaja dr blog akak ni
=,=

[the]Real Adlynn. said...

Kak Intan,, then camne nak upload gamba tu masuk entri belog? :(
sebab dye kan tak kasi JPEG ,,
tolong ajarkan yyehh :)

intanurulfateha said...

@[the]Real Adlynn.

before nk save tu, tuka format dkt bwh kotak save tu k.

[the]Real Adlynn. said...

@intanurulfateha macam mana tuh? sorilah ye akak,, saye nih ade otak yang teramatlah BLURR bila belajar benda baru pasal tenet nih. kehhkehhkeh. XP

intanurulfateha said...

@[the]Real Adlynn.

bile da klik prnt screen, u kene paste dkt paint kn? then bile nk save kt paint, kn kene klik save as kn? mase tu lah pilih JPEG =.=

[the]Real Adlynn. said...

ouhhhhh..
thanks kak intan,,
baru saye paham.
selalunye kalau nak upload gambar yg kita dah print screen tuh,, dia simpan kat folder mane?

intanurulfateha said...

@[the]Real Adlynn.

omg
tu pun takkan tatau dik
T___T

bile da tkn save as tu, kn nti die kuar kt ne kite nak save
klu kamu save kt desktop, kt desktop lah =.=

[the]Real Adlynn. said...

ouh,, i'm sooo sorry kak!
buat menyusahkan akak je tanye soalan bodoh camtuh..
i'm sooo sorry :(

Syahirah Suhaimi said...

thankss sgat-sgat , da jd da . !

nurul ain said...

tengs sangat2 :) selme nieyh tatahu mcm mne nak buat.huhu.tengs ye.
one more,bole tak awk visit blog saya and cube lihat mne2 post yang ade cmnt.then,kalau awk lihat,background dye kaler gray.jd,mcm mne nak ubh jd kaler putih ?

diaERRYna.com said...

thanks kak bagi tuto ni
:)
btw, visit la my blog.
http://yana-diana.blogspot.com/
okay?
follow juga !

PuRpLe_eida said...

salam dik..akak nk tny..camne nk masukkn ruangan komen..sbb ari tu kwn akak komplen xleh nk komen

siti nur sarah said...

thanks....

Nur Adilla said...

hye, thanks buat tuto nie, baru taw nak print screen cane. tp kenapa bila buat print screen, dapat setengah pict ja, xdpt full page.? :)

owner here ! said...

Kaq camne eyk buat ?

Love Lolypop said...

tak jd pn ~

iqwanroslanni said...

tq...dah menjadik

Kikilala Meow Meow said...

@intanurulfateha tk jd

Kikilala Meow Meow said...
This comment has been removed by the author.
Nura Zulkeflee said...

Hik, menjadilah !
#BanggaBangga
Nie yang sayang kamoo nieyh ! Haha, thanks ya ! ;D

ayunie sufian said...

akak saye wat x ley pown...
saye gune netbook... x gune komputer.. bley ker.. kalo boley..
akak tunjukkan cam ner nak print kalo gune netbook.. please kak.. eply.. :D

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13