Monday, October 5, 2009

.segment bersilat di dapur | puding kastard berkuah

.

*credit picca dari sini*

.sebelum tuh, mahu gelak dulu
.ekekekekeke~
.bapak gedik mahu post entry pasal resepi ;p
.ada hati mahu ajar orang buat puding
.padahal goreng bawang pun hangit =.="

.tsk~ tapi saya tak peduli .mahu post jugak entry ni ;D .saya mahu ajar korang semua cara-cara buat puding kastard berkuah~ .yummy!

:: PUDING ::

.bahan-bahan
1) .1 tin tepung kastard
2) .4 tin air *gunakan sukatan tin tepung tadi*
3) .sedikit garam
4) .1 senduk gula *tak yah pakai sudu, leceh!* ;p
5) .1 tin krim jagung

.cara-cara
1) .masukkan 1 tin tepung kastard dalam periuk
2) .masukkan 4 tin air kedalam periuk tadi tu
3) .kemudian masukkan sedikit garam dan 1 senduk gula dan kacau
4) .masukkan satu tin krim jagung ke dalam periuk
5) .kacau dalam kepanasan yang sederhana kira-kira 10 minit
6) .jangan berhenti kacau sebab nanti kastard tu berketul-ketul
7) .bila dah pekat dan berwarna kuning berkilat, tuangkan dalam bekas
8) .kemudian, biarkan ia sejuk dekat bawah kipas ataupun dalam peti ais .hehehe~

:: KUAH ::

.bahan-bahan
1) .3 tin susu sejat
2) .1 tin mix fruit cocktail
3) .5 tin air *gunakan sukatan tin susu sejat tadi*
4) .3 senduk gula *boleh kurangkan kalau tak suka manis dan boleh tambah gula kalau nak kena kencing manis*
5) .sebiji telur itik ayam
6) .1 sudu tepung kastard
7) .sedikit garam

.cara-cara
1) .masukkan semua bahan kecuali miz fruit cocktail kedalam periuk
2) .kacau dan didihkan di atas kepanasan yang sederhana
3) .kacau sehingga gula larut dan pastikan gula itu tidak hangit sebab nanti rasa dia tak best~
4) .ambil 1 tin mix fruit cocktail dan asingkan air dengan buah-buahan
5) .lepas kuah dah didih, sejukkan lah ia bawah kipas dan simpan dalam peti ais
6) .bila nak makan, campurkan mix fruit di dalam kuah .jangan masukkan air dalam mix fruit tadi sebab nanti rasa kuah puding dah jadi lain .buang je air mix fruit tu ;)
7) .hidangkan puding kastard berkuah ini dalam keadaan sejuk

.kat bawah ni ada pic time saya buat puding ni tadi
.saya buat puding atas permintaan mama
sebab petang tadi ada marhaban taska chacha
.lagipun, bahan-bahan ni semua memang sedia ada
.lebih time open house minggu lepas

.scroll down

.tepung kastard ni murah je
.kalau nak best, guna lah bird custard ;)

.garam ;)

.cream corn dan mix fruit

.masak dalam kepanasan yang sederhana

.kacau sampai pekat dan warna macamni

.susu sejat

.kuah yang sedia untuk di masak

.asingkan air dan buah

.sedia untuk di makan! ;)

.sungguh sedap bila makan dalam cuaca yang panas
.so, selamat mencuba! :)
*puding ni leh makan untuk 20 orang*

p/s:
.nanti saya update pasal marhaban taska chacha
.nantok lah~ nak tidur kejap ;)

18 comments

NUR LAILATUL LAILE ADAWIYAH said...

i ambik resipi ni ok..

imHepPie said...

waaa...sgt terlapar tgk ini resipi...nak cuba kt ostel la plak..wuuu mampu tgk jela..

cHeRyNa PiReS said...

tak pernah tgk tepung kastard kings tu...selalu pakai bird custard je. nice recipe dik...kak sha suke sangat mende nieh tp malas nak buat. tp once buat takleh berenti buat plak...ehehe...(maybe kena wat lah time raya nieh)

LuVidA^^ said...

ni puding yg i mkn aritu ek?
hehhee....

malas la mau buat sndiri...xpe..salin dulu..simpan..nti bile2 ley cube =p

~♥ cik intan® said...

~layla

.heee amek lah ;)

~♥ cik intan® said...

~imheppie

.balik rumah kang try lah
.senang je ;)

~♥ cik intan® said...

~kak sha

.hehe skng kan raye kak
.buat lahh ;p

.err kite pun 1st time gune tepung tuh
.pelik ekk hahaha
.mama beli kt satu kedai borong tym beli bahan3 masak utk open house

~♥ cik intan® said...

~luvida

.hehehe sile3 salin ;p

[-suziey-] said...

seb bek xhangit puding tu..ekeke:p

~♥ cik intan® said...

~suziey

.hahaha x hangit lah kak ;p

cik eykameow :) said...

wahhh, cedap je tgkk! nk try ahh! hehe thx sis 4 dis entry! ahaha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sgt lazat...

~♥ cik intan® said...

~eyka syg

.hee try lah! ;)

~♥ cik intan® said...

~meniti senja

.yup~
.sanggggaaattttttt! ;)

.: wan r0hayaty :. said...

xnk buat,,
nk sis yg buatkn n kami mkn ok???

cik intan (◡‿◡✿) said...

~keding

.hahaha!
.klu cerit birit pastu jgn salahkan sis oke! ;p

+ RyNe_0n9 + said...

Erm...mcm2 bolehla blog u nih....
ngah crik idea nk msak sumting...
ngk puding kastard u walah...terliur dah...
nk cube nk cube nih...
amik resepi u eh??...hehe

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~ryne

.sile sile ;p

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13