Thursday, October 22, 2009

.tutorial #19 - sparkling cursor

.

.salam all~

.tiba-tiba hari ini i dengan baik hatinya mahu buat tutorial sparking cursor macam dekat blog i ni .hari tu ada sorang blogger tanya, tapi i malas nak buat tutorial .ajar dia through email je~ .teeehehehe~ .so, hari ni i nak ajar korang semua yang i sayang tentang sparkling cursor ni~ .sangatttt senang! .check it out! ^^

1) .1stly korang kena download file ni dulu SPARKLE CURSOR .tapi JANGAN SAVE! .korang pilih Open With then cari Notepad .then baru tekan Ok

2) .lepas tuh, korang bukak Dashboard-Layout-Edit HTML then korang carik code <head> .tapi macam biasa lah, untuk cari code <head> tuh, guna CTRL+F

3) .then paste code yang korang download tadi di atas code <head> .then Save Template .Siap! :)

TAMBAHAN
1) .code yang korang download mula-mula tuh, sparkle cursor dia warna merah .so, kalau korang nak tukar warna, boleh cari code dia dekat SINI

2) .then korang bukak balik Dashboard-Layout-Edit Template then korang search code ni

var colour="red";

.dan tukar kepada
var colour="#FFFF00";
.untuk cursor warna kuning (contoh je ek)

.so, selamat mencuba! :)


28 comments

julietANNA said...

nice tutorial!
nanti bila2 i terasa nak colourful sikit blog,blhlaa pkai :)

cik intan (◡‿◡✿) said...

~julietANNA

.hee orait! ^^

ZARA 札拉 said...

hehhee~

maceh syg~

cam syiok juga~

=]

cik intan (◡‿◡✿) said...

~zara

.welkem ^^

srikandiFIRDAUS said...

salam sis...
thanx 4 tutorial..
fyka try wat..
&& mmg jd...
da lama try wat...
tp tapenah jd..

cik intan (◡‿◡✿) said...

~fyka

.welkem! ^^

miss3808 said...

sayang cik intan.. hehe...♥♥

cik intan (◡‿◡✿) said...

~miss3808

.syg kamu jua~ ^^

Lu'lu said...

thanks cik intan!!!!!!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.welkem ^^

♥queen♥ said...

nice tutorial, k.intan :) :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@♥queen♥

.welkem ;)

Lissa toek :) said...

saye x reti nak cari kod tu..saye dh tkan ctrl+f ..pastu dia naik na find apa kn?kat situ na tulis apa?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Lissa toek :)

.cri lah code yg u suruh cr mcm kt tutorial atas tuuu
.copy paster je code dkt ruang find bile u dah klik CTRL F

♥ifa tasya♥ said...

SIS, ifa kredit kan tutorial nie kat sis k .
leyh tgok kat sini .


http://ifatasya.blogspot.com/2010/07/tutorial-cursor-bersalji-atau-sparkling.html

masnurain said...

thnx awak..
:)
kne bjaye wat..
huhu..
tp kn awak..
bley ajar kte mcm ne nk letak luv yg wane hitam kat blog awak tu..??
try2 x dpt la..
sy try gak wat favicon mcm tutorial yg awak ajar..tp x bjaye..

syaza kelyza said...

hye sis , syaza nak amik wat tuto ae .
tq :)

Fatin Sallehuddin said...

kredit tuk kamu,, tentiu tuk tutorial kamu y superb hee ~ tentiu ats tunjuk ajar kamu :)

Nurulezzah said...

tq banyak banyak..saya dah try :)

ketupat palas said...

maaf ye intan.. nak tanya pasal blog.. ain ni baru blaja2 nak buat blog.. ain x reti pasal nak copy head tu.. nak type kat mana tok cari head tu x tau nak tekan ctrl f tu kat mana.. tolong bantu.. tq

aswani_comey said...

salam...
thanks a lot to cik intan..
wani dh try,xtau la jd x..hehehe

nanie83 said...

salam...
saya br terjmp blog awak..
tima kasih atas tutorial awak.. mmg byk membantu cantikkan blog saya..

Nabiela Humaira said...

thank you....

Witwit@Honey said...

Thank u.....byk tutorial dlm ni membantu sya....

eqah azmi said...

thank you..

Aini lhaa said...

thanks!

~goLden_aPpLe~ said...

suka~!suka~!tq ^^

Anis_Eyra said...

kalau nk buat cursor yg ada gambar?

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13