Tuesday, November 17, 2009

.bengang yang bangang! .tolong baca sampai habis~

.

.salam all~

.google image.

*entry ini agak panjang,
mohon jasa baik korang untuk baca sampai habis
dan bagi comment*


.i sangat-sangat bengang hari ni .ouh bengang nyeeerrrr!! .mari dengar i bercerita tentang kisah bengang yang bangang ni dari mula .i adalah freelance website builder tidak bertauliah .i memang minat dalam bidang computer sejak sekolah lagi .time dekat sekolah dulu, 2x i wakil sekolah dalam pertandingan merekacipta web .dan i dapat no 2! .teehehehee~ *sila berbangga dengan pencapaian i yang tak seberapa itu*

.bila i habis sekolah, i start lah buat website mana-mana kompeni yang nak i buat .tapi kompeni kecik-kecik je .ye lah, i kan tak ada apa-apa sijil .so, potensi untuk i di-hired adalah tipis .then, masa i study dekat UiTM Shah Alam, i dapat 1 job dari kompeni A oleh encik Z .dia mintak tolong i create website bisness dia .dan payment yang i mintak sangat lah rendah .tak sampai RM 3000 pun! .kalau korang pergi tanya mana-mana syarikat yang buat website, payment yang doang perolehi adalah tinggi .RM3k tu sikit je kot .tapi memandangkan i ni pun cuma freelancer, i tak lah demand .RM3k tu pun, dia bayar 3x kalau i tak silap .so, memang i tak dapat rasa sangat duit tu sebab bayar bil internet, bil letrik, bagi pada parents i dan yang lain-lain .dapat lah shopping sikit dengan duit tu~

.since i yang create website tu, if encik Z nak renew hosting and domain dia setiap tahun, dia kena lah contact i .ataupun nak update pun kena melalui i .dulu, dia mintak tolong i ajar dia macamana nak update website .i mintak service charge Rm200 untuk cos i pergi balik ke KL untuk jumpa dia, tapi dia tak nak bayar .dia ingat free jer .then dia cakap, dia boleh buat sendiri .few weeks after tu, i tengok website tu, dah tunggang langgang .alignment lari .i tak tahu siapa yang edit kan untuk dia

.baru-baru ni, website dia dah expired .dalam Rm100+ jer untuk renew tapi i demand sikit .mintak Rm250 untuk setahun .dia mempertikaikan hal ni .dia cakap, mana ada renew domain and hosting mahal macam tu .then i cakap lah, termasuk service i .lagipun, untuk setahun, bukan sebulan .dia contact i melalui SMS .i bengang jugak time tu .i malas nak mengungkit sebab time mula-mula deal dengan dia dulu, tak ada agreement hitam putih .buat atas angin jer .dia percaya i, i percaya dia .tapi bila pasal payment, dia tangguh-tangguh .i rasa, kompeni dia sangat maju .mentang-mentang i ni budak-budak, dia mainkan i .itu pun dia mintak kurang

.so pasal yang renew webhosting dia tuh, dia cakap i tak pandai berbisnes .dia macam perli-perli i .dia cakap, semoga i murah rezeki .kira guna physcology lah tu .i malas nak kurang ajar dengan dia sebab dia tu umur pun dah macam ayah i tapi rasanya dia lagi tua .i cakap, i boleh kurangkan ke Rm200 tapi dia macam tak nak .mungkin ego dia tinggi .then dia cakap, benda ni bukan sebab money matter but sebab i sendiri tak pandai deal bisnes .haish~ .sabar je lah .kalau bukan sebab duit, kenapa tak boleh bayar setakat Rm250 setahun? .betul tak? .setahun je kot, bukan sebulan .dengan keuntungan yang dia dapat dari website yang i buat sampai tak tidur malam, bersengkang mata ikut kepuasan hati dia, then macam tu jer dia buat

.then pagi tadi, i dapat call dari pihak webhosting .dia cakap, encik Z request untuk tukar profile i kepada profile dia .maksudnya, dia nak pegang sendiri profile tu sebab senang nak manage website tu .senang cakap, dia tak nak berurusan dengan i .then, pihak webhosting cakap, kena tunggu permission dari i .once i bagi permission, baru pihak diaorang akan tukarkan profile .i ada manage 2 website lain iaitu kompeni B dan C selain dari kompeni A ni tapi pihak webhosting cakap, lagi 2 website tu, still i pegang cuma untuk website kompeni A je, profile akan bertukar kepada profile encik Z .tapi i tak mengalami apa-apa masalah dengan kompeni B dan C pun :) .see? .i ker yang tak pandai berbisness? .mungkin ye kot~ .dia kan lebih makan garam .LOL!

.so, pada pendapat korang semua, patut ker i bagi permission? .i tak tahu nak buat macamana .takkan i nak bagi bodoh-bodoh je pada encik Z lepas semua ni .and the best thing is, dia dah bayar sendiri domain and hosting tu tanpa melalui pihak i .i dapat detect melalui profile i .mungkin dia dah mintak account bank pihak webhosting tu sendiri .orang macam ni pun ada ker? .untuk pengetahuan korang, sebelum ni, encik Z pernah suruh kawan dia create website guna domain nama dia sendiri tapi website tu terbengkalai .benda ni encik Z yang bagitahu sendiri pada i .mungkin kawan dia tu pun mengalami masalah yang sama macam i

.so, i mintak pendapat korang sangat sangat .patut ker i bagi permission?? .dan kalau patut, berapa service charge yang i perlu kenakan? .sedangkan makan mcd pun ada service & goverment tax kan? .hehehe~ .sekarang pihak webhosting tengah tunggu email dari i untuk bagi permission tentang penukaran profile tu .kalau i jahat, i dah delete website tu .HAHAHA .tapi i baik kot ;) .tapi sumpah, i rasa encik Z ni sangat annoying!

.google image.

.ok, cukup entry bengang untuk hari ni

.sekian~

.p/s:
.kepada yang mahu buat website, boleh klik SINI
.i takkan cekik darah kalau korang baik dengan i! :)

.tapi website ni memang terbaek lah!
.tak caya, klik SINI dan SINI

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

44 comments

ZIANA ♥ FARREL said...

intan..akak mmgla lansung HARAM xpaham pasal dunia2 web ni..tp akak amat PAHAM hati busuk manusia mcm Z ni...
Intan jgn senang2 bg permission..lgpn dulu xde agreement kan?
mintak payment dulu..intan boleh demand..selagi dia xbayar..intan jgn release..
akak rasa Z ni "kudukut la!"

yaya said...

i thk if u taknak pening2 pasal orang tua Z ni let go je lah..

as lg as tak effect yg lain its okay.
takkan nak teruskn berbisnes dgn org cmni right..

just my opi..
but think on bright side first okay

helena's said...

berat masalah ko ne,,sebab pe berat,,akak taktau tentang harge untuk tu..tp bab create web tu murah gak tu,,hoho tp kalo ko bg permission pon akak sure nt dia carik ko balik..sebab mengikut cerite ni,.,cewah! en z ni macam tak bapetau bab2 it ne..haha

ape pun ko still kene charge sebab ko da setelkan sume..charge adalah bedasarkan ape yg ko dah buat n kerugian yg bakal ko alami.maksud kerugian ni,sebab ko bt bisnes,alah susah nak terangkan..even dia dah bayar domain n hosting tu..

so jadikan pengajaran..tak kesah la freelance ke..kene ade hitam putih..bile jadi camni susah nak ckp sebab sume akan ikut hati budi..kalo dia tanak bayar pun..ko taleh buat ape n camtu gak ko kalo ko tanak bg permission..so kalo bg permission.make sure segala deal bisnes is setel.sebab keje ko masih tak setel..ok?

wahh bersyarah akak ko ne..nape tak ckp buat freelance website ne..bleh upah ko buat web spa akak..tade mase la nak buat,,

@}--niEra-- said...

tkyah..biar padam muka dia..kalau cas pun belum tentu dia nk byr..

leadleedeea said...

hurmm...tukar je lah intan..drpd sakit kpala plus sakit hati better laaaa ikut je ape yg dia nak..

tp bab servis charge mmg akak tatau..huhu~!!

sabar yek intan comey~!!

n0n0n said...

wahlawei...delete je....jgn bg muka ngan org mcm ni....kalo aku,kompom aku delete....setakat demand serat 2,itu pn berkira,baik tak payah hire dlu....bajet best sgt arrr?ko jgn bg muka arr dgn dia ni....senang cerita ko cakap je,inilah bisnes...welcome to the world of internet business....biar padan muka dia....

mier@merr said...

aiyok..
parah ini..
jgn d bagi muka sgt...
kalau dia rs dia profesional sgt... n bijak berbisnes.. suh pihak webhosting gtau encik z tu utk deal sniri dgn u... discuss bebaek.. tnya dia psl web yg da tunggang langgang tu.. n tnya dia klu dia kene wat sniri suma tu.. dia snggup ke bsengkang mata.. perah otak utk wat sume tu.. klu dia nak msuk kursus or klas yg wat web ni pn maw ratus2...
ilmu skng nilai mahal ok... klu xbljar, xreti nak wat web sume ni... i dlu pn kne wat web kt u...mmg hampir menangis nak siapkan..bkn hmpir...mmg menangis...nak puaskn ati lec...kwn2 lagi... penat ok.. dengan assignmt lain yg menimbun....sib bek dpt a.. klu tak mmg i bkr blk lec tu..haha


~ i xtaw cane u deal ngn dia b4 dis.. myb ade prob dalam commmunication u ol... but dis time try to slow talk blk..

ckp yg u bkn nk sgt nk sgt dwet tu.. tp tu penat lelah u..u yg bgnkn sume tu... u deserved utk dpt hasil dr usaha u tu...

bley dear...?
i pn xpndai sgt..ni juz my opinion.. :)

Cik Yuki said...

hye..bestnye pndai wt site !! uhuhu

i xtau ngat psl payment utk site nih. so, batter u wt la service charge utk mr.z tu. jgn berlembut sgt. mybe b4 this u berlembut ngat. that y la die ambil smbil lewa je nk byr u. aslkn site die ciap..

so. gud luck..

sophie said...

ishh..elok xyah bg laa permission owg cmny.. kdekut tol.. klaw nk bg permission pon kne mnx charge..tp tataw r lak nk mnx bape.. tatw pemende sal ny..heheh

Shahrul Shaharuddin said...

salam intan!
Tak yah bagi permission tu.. nanti u gak yang rugi! disebabkan u xde itam putih, just slow talk je ngan die yg YES u leh releasekan mende tu BUT have pay lah.. mintak la berape pon as long berbaloi ngan usaha u...

thanx! :)

intan said...

mmm..blh tahan juga kes nih..mmm, akak xtau sgt la bab2 bisnes nih..tp klu akak la kan..akak x bg permission...akak terus delet jek..klu x dpt byran yg setimpalnye...kite kene demand dik..

Heidi Shafiq said...

emm.. susah gak lau dah jd mcm ni.. cmner nak maju lau takut nak kuar duit.. emm.. suh die byr la lau nak bg..

ynadona said...

hish,mangkuk punya encik Z (nama sebenar ke tak ni?)
hurm, bagi jek intan.selagi tak bagi selagi tu dia buat akal sebab nak puaskan hati dia tu.nanti idup intan tak senang dek kerana dia.risau jugak kot2 dia buruk-burukkan reputasi atau sabotaj intan lak lepas nih sebab nak puaskan hati dia.tp intan caj biar ber-baloi2 dengan apa yg sepatutnya dapat selama nih.dahlah banyak hal.menyusahkan betol.tak kenang budi lak tu.intan letak sekali dengn caj permission tu.pastu bagi sis sket komisen tu yerk.heheheh...

belalang tempur said...

pada pandangan saya la..dari sakit kepala n kumpul dendam pada encik Z tu..better U serah kan aje la profile tu..lagi pon.makin lama di pegang..makin betambah geram..silap2 bleh kena kencing manis, sengal2 otot n pape je penyakit yg sewaktu dgn nya..huhu..(maksudnya, jejaskan kesihatan intan sndiri)

so..serah kan aje..n doa kan supaya ada rezeki lain yg datang pada awk nanti..bak kata pepatah..patah tumbuh, hilang berganti..rezeki kat mana2..Kita cari la nanti..

pasal harga charge plak..itu tak tau nk komen..

thanks sbb sudi baca komen ni..ni komen aje tau..bukan arahan atau suruhan..just pandangan ..

LORD ZARA 札拉 said...

Jangan~
Tak payah bagi~
Berlagak punya manusia~
Orang dah tolong tapi buat perangai camtu?
Hangsuang sungguh~

cik ian@aH Lian~ said...

nak serahkan pun
susah gak. even wbhosting itu dia dah byo
mase adik bina. tp, berkenaan profile, rasanya tak salah kalau ade agreements atau apa2 yg boleh adik buat. yer la nak sesuatu, mesti dengan sesuatu kan? mane ade free lagi yang. sekurang2nya berbaloi dgn usaha adik tolong.

p/s: bisnes la yang, yg penting tetap pendirian, kalau mudah dga ckp org, last2 senang kena pijak!

Mr.Homosapiensz said...

1st of all...
i x tau satu pn pasal website ni...
rekomennya :
- klu nk tukar profil u try ler mintak ganti rugi 2,3 kali ganda drpada kos ker kerana menyusahkan fizikal & mental...

@ - bg KATA PUTUS untuk Encik Z ni...sama ada BAYAR @ u DELETE jer web tu....

@ kalu dia degil gak....u DELETE jer tanpa tolak ansur...lagipun web dia dh expired kan...(kan??)

LuVidA^^ said...

syg...i syes x tau sal bisnes2 ni...n bape harge yg patot..huhuu...
tp cm skt ht je deal ngn org cmtu..sng2 lak nk mintk pemisyen ek hoh...

cik eykameow :) said...

sis.. eyka rse sis kne jd TEGAS sket! buat surat itam putih if nk buat ape² pasni..

dye mmg mkn garam dlu, tp skrg.. zaman dh berubah.. if dye mkn garam dlu.. x smestinye dye dpt rse garam tu masin ke x?

p/s : buat yg sis rse ok,klu eyka la..eyka dh lme ckp yg dye x profesional ! then , terus ugut dye kate nk delete je.

wunny said...

oo...ni ke pkcik yg akk bengang tu...hehe...akk..org x reti gk bnd2 sume ni..tp..pkcik tu x ptot tau..pntingkn diri plak...da untung byk tu byr je la..org yg wt bsnes ni 250 boleh dianggap mcm 50hengget je..xluak pn..pape pn, kne gk mntk prmission akk..kalo x, akk delete je! hahaha...xpn akk mntk kurg je la jd 150..tp..duit blnja yg celah gigi je la..kui3..

Aujinz said...

My halo side..

Bagi jer laa.. cik Intan pun tak pening kepala...

My dark side..

Tak yah bagi.. bior dier rase.. muahahahhahaha....delete terus... kill kill!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~kak ziana

.die mmg kedekut taik idung masin kak!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~yaya

.yerp btul
.buat pening kpale i je kan?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~sis hel

.wuuu mauu upah kah?
.bole bole! :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~neira

.mmg pun die x kn byr T____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~akak leed

.wuu da tuka pun kak T___T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~n0n0n

.wuu anda sgt kejam
.kite x macam tu kot
.x smpai ati T_____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~merr

.wuu tenks 4 ur opinion syg :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cik yuki

.encik z tu mmg jahat T___T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~sophie

.klu cas pun, lum tentu die byr T___T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~shahroll

.i da tuka da
.mls la bisnes ngan org gile cmtuh!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~intan

.ikut ati nk delete je
.tp kite x smpai ati T____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~ynadona

.die mmg mngkuk sis! T__T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~heidi

.tau xpe
.mtk2 bisnes die lingkup
.pdan muke!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~belalang

.i da bg pun T___T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~zara

.die mgm hangsuang T_____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~sis ian

.tenks sis 4 d advice

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~mal

.i x seberani tu mal
.x pe lahh
.i da bg pun profile tuu T___T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~luvida

.die tu gile
.mne nk dgr ckp org

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~eyka

.lps ni kene buat agreement lahh
.x nk jd cmni lagikk

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cik barney

.drpd celah gigi, baek x yah dpt lgsung! ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~aujinz

.i da bagi dah T____T

.kalau lah bunuh die tu dpt pahale, bestnyeee ;p

Anonymous said...

intan:: utk bg profile tu u surpose minta payment sikit..kalo bg mcm tu...wah sgt happy lah dia...

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~anon

.dah bg dah punn :(

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13