Thursday, November 26, 2009

.tutorial #22 - memakai shawls

.

.salam all~

.hahaha! .i ni dah lah freehair, ada hati nak buat tutorial pakai tudung .shawl pulak tu! .kuikuikui~ .actually i sangat lah happy sebab shawl and syria yang i beli dah sampai .wuuu sangat cantik kot! .i sangat lah sukaaaa .2 dari shawl tu i nak buat hadiah contest .tapi cantik .rasa berat nak let go T____T .waaaa camana ni? .tapi since i dah berniat, i bagi je .dont worry ehh ;)

.mine!
.my 1st shawl~

.contest! contest!

.syria~
.love it!

.so, memandangkan semangat i nak pakai tudung ke kelas on jan 2010 nanti agak tinggi, i pun semangat lah pergi google untuk cari tutorial memakai shawl .and i jumpa satu blog ni .nama dia NAD .nad, i copy entry u eh .sharing is caring kan kan? ;p

METHOD 1:
shawl/selendang

1. Pakai shawl mcm pic 1.
Pastikan sebelah yang panjang cukup untuk dililit di atas kepala sehingga bawah dagu.

2. Tarik sebelah yang pendek ke belakang.
Lilitkan di leher.

3. Tarik semula ke depan.

4. Pinkan hujung shawl.

5. Keadaan shawl selepas dipin.

6. Tarik sebelah yang panjang.

7 & 8. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan di atas kepala.

9. Selitkan hujung shawl di bawah dagu.

10 & 11. Kemaskan bahagian depan supaya menjadi seperti gambar.

12. Pinkan di atas bahu.

Tara! Siap sudah~!

Method 2:
shawl/selendang yang panjang
(approx 1.8m)


1. Pakai shawl seperti di atas.
Pastikan salah satu sebelah panjang, dan sebelah lagi betul2 pendek.
Tarik shawl dan lilitkan di atas kepala.

2. Pinkan dengan jarum peniti.

(pic bawah ni salah plak numbering dia, bukan ter"skip" steps yeh.. hiks)
6. Lipat hujung shawl seperti gambar di atas.

7. Lilitkan di atas kepala lagi sekali.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Hujung shawl diselitkan di bawah dagu.

Tada~! dah pun siap, pandangan depan dan belakang.

Method 3:
Tudung segi empat


1. Pakai tudung seperti no. 1

2. Lipat tudung seperti gambar no.2

3. Bawak tudung ke bahu kiri dan pinkan.

4. Keadaan tudung selepas dipinkan.

5. Tarik tudung ke sebelah kanan dan lipatkan seperti gambar di atas.

6. Tarik tudung seperti gambar no. 6

7. Lilitkan ke atas kepala.
Pinkan dengan jarum peniti di atas kepala.

8. Selitkan di bawah dagu.

9. Keadaan tudung selepas dililit.

10 & 11. Tarik dan kemaskan tudung serta pinkan.

Yezza~! dah siap..

Method 4:
shawl/selendang


1. Pakai tudung seperti gambar di atas.
Pastikan sebelah panjang dan sebelah pendek.

2. Tarik dan lipatkan sebelah yang pendek seperti gambar di atas.

3. Tarik hujung yang dilipat ke sebelah kanan supaya membentuk segitiga.

4. Pinkan.

5. Kemaskan sebelah kiri.

6. Pinkan.

7 & 8. Tarik sebelah yang panjang dan lilitkan di atas kepala.

9. Kemaskan bahagian leher supaya tidak berserabut.

10. Lipatkan shawl seperti gambar di atas.

11. Lilitkan shawl ke atas kepala.
Pastikan hujung shawl cukup panjang untuk diselitkan bawah dagu.
Pinkan di atas kepala dengan jarum peniti.

12. Selitkan bawah dagu.

13. Kemaskan bahagian leher dan segitiga.

14. Shawl adalah kemas bila kelihatan seperti gambar

keadaan shawl selepas selesai dililit..

UPDATE:

untuk keraskan tudung korang, pakai KIWI Kleen Fabric Starch yeh..

.credit to
NAD. :)

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.tengok macam cantik kan? .tapi boleh ke i pakai tudung secantik NAD? .huwaaaaa .doakan kejayaan i ehh .kalau nak berubah, memang kena slow-slow kan? .berubah ke arah kebaikan memang lambat sikit, tapi kalau berubah dari pakai tudung, tiba-tiba nak bukak-bukak bagai, sangat cepat pulak .kesian pulak tengok orang yang shock macam tu .orang nak berubah ke arah baik, dia ke arah macam tu pulak .eh i ni, asyik pervert je .hahaha!

.k lahh, till the next entry
.i mahu try pakai shawl ;)
.bai bai!

*.:。✿*゚‘゚・✿.。.:* *.:。✿*゚’゚・✿.。.:* *.:。✿*

.jangan lupa join Intan's Birthday Contest!
.click HERE to join~

49 comments

sharamli said...

0rg nak pakai tp nnt muka jadik bulat...hik3

hanaahmad said...

wah~~ sis...mmg terbaek la tutorial ni...sy pkai shawl pon men hentam je...haha..~

milimilo said...

wah..slmt berkorban rmbt sis intan..hehe..cntiknye shawl..kalo nk shawl murah < rm10,jom dtg uia..mcm2 jenis ada c:

.S.a.i.d.a.T.u.L.a.Z.r.E.e.N. said...

sy suke tutorial nih..
thanks sis..

nti sis ltk pic sis pkai shawl taw..
nak tgok,,

=]

cik EPAL said...

cara cara pakai shawl..menarik ;)

DuRiAn rUnTuH said...

oh...i like!!~~

Anak Gemilang said...

cantek kak intan klu pki shwl kan.. hehe..

░♥si lampu neon♥░ said...

letak gamba ko pakai pon cantik ape

Am Sya said...

msti canteklah kalo intan pakai~

nnt dh start claz intan update k~~

pkai shawl cmni..hehe~~



^SyASyA^

acik ayu said...

wah!

pndai btol intan ni mcari topik!

mekaseh intan!

watip said...

i liikeee this! thank you :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~watip

.welkem ^^

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~ora

.wahahaha lum pakai lagik
.xreti
.susah ouh T____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~neon

.wuit nti ah
.x PRO lagik pakai
.susah ler
.adoii

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~mili

.tambang gi uia dr muar murah x mili? ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~cik epal

.yup! ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~hana

.wuuu sis nk hentam pun x reti
.how?
.uwaaa T______T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~syasya

.waaa syaaa
.susa laaa nk pakai
.dah try byk kali T____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~kak u

.welkem kak u! ^^

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~azreen

.waaa nti2 lahh
.buruk ah sis pakai T_____T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~durian

.wuu me too!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~sharamli

.muke i pun jd bulat gak! ;D

sophie said...

gewd lux beselendang nnty!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~sophie

.tenks dear :)

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

sis nad tu mmg pandai pkai tdung tu..i pn da lme tgk sne.. npe xgtau nk crik..leh cdegkn.but since google ade.. sng je kn..?? semua d ujung jri..ehehehee..



p/s: sis! pkai la tudung nt stdy sne! chumel sgt!;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~tieha

.tu la pasal
.uit, sis bru nk try2 ;)

oRkId eDyLiYnE said...

mEmAnG cOmEl...
tApI kAlAu aDa pipI tEmBaM mAcAm kItA, pAkAi sHaWl nAntI mEsTi nAmpAk lEbIh tEmbAm dArI bIaSa...
pAkAi tUdUnG bIaSa pUn dAh kElIhAtAn kEtEmbAmAnnYa...
hEhE...
tApI mEmAnG mEnArIk kAlAu dApAt pAkAi...
tUkAr aNgiN sEsEkAlI...
dOakAn u bErjAyA bEubAh oK...
hWaItInG...
v(+.+)

Heidi Shafiq said...

ish3... cantiknye si pemakai tudung tu.. berape ye nombor fon die.. :P

izwan7 said...

cantik si nad pakai.neat & nice
u nanti dah terer mcm die post la dlm entri okey..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~izwan

.waaa i tak reti
.susah T______T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~heidi

.hep!
.ingat sikit anak bini kt ruma tu ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~orked

.heee tenks! ;)

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

chantek!!!!!!!!!!!!!!;)

cik eykameow :) said...

suka gile entry yang nihhhhhhh! sis..byk pahala ajar org tutup aurat ouh ^__^

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~eyka syg

.wahahha sis copy paste je ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~tieha

.tu la pasal
.nad mmg cntik pun T_____T

Nadd said...

hi intan..
nnt dah pakai tunjuk sini tau
;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~nadd

.heee hi nadd ;)
.da try pakai dah
.tp x cntik mcm u
.waaaaaa T____T

http://intanurulfateha.blogspot.com/2009/11/bila-pakai-tudung-nampak-macam-matang.html

lea said...

cantik...!!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

~lea

.mmg cntik! ;)

ZatyHashim said...

x tau r nk ckp cmne..
tp blog kamu nie sgt2 r m'bantu sy dlm memulakan blog nie..
thanx a lot dear~
;p

intanurulfateha ❤ said...

@ZatyHashim

.welkem ^^

huda rahman said...

wah ini pon kena try jugak..nampak kemas dia pakai..

(: syai_sharif :) said...

baru stat nak pakai
and yeah nak guna tutorial ni laah :D
thnks, sis! ^o^ <3

KRL kaprileader said...

adek gua lame2 dok cni tgk tutorial rupenye.. haha

Umairah Roslan said...

lawanyee :)

Dina Mnza said...

tengs a lot sis !

cik kiah yang meriah said...

muke cik ai bulat la
kalo pakai shawal mesti nmpk kulup
teringin jgk nk pkai shawl nie =)

SeeNice Care said...

Tu la. Sy pn muka tembam

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13