Thursday, May 20, 2010

.boleh tak kalau i nak benci makcik yang kepoh neh?

.

Salam Readers~

Hai hai hai~ Kita bertemu lagi dalam segmen mari mengumpat membebel tentang makcik owner rumah sewa I. Ok, mula-mula time kami semua nak sewa rumah ni, wahh bukan main baekkkkk sangat makcik neh. Tapi lama-lama, huh, lu pikir lah sendirik!

Actually makcik neh duduk KL dengan suami dia. Suami dia kami panggil Pak Haji dan makcik neh Mak Haji. Kadang-kadang jer dia akan datang rumah sewa dia kat melaka neh. Meh I describe macamana rumah sewa yang I duduk. Rumah ni rumah papan, ada satu bilik, 2 katil (1 single dan 1 queen), mesin basuh, dapur, peti ais, TV.. Sewa sebulan RM600. Rumah sewa I neh divide 2 bahagian. Satu bahagian, kami sewa which is rumah atas (rumah papan, dapur batu) dan lagi satu bahagian fully batu (tempat tinggal Mak Haji & Pak Haji bila datang sini)

Jangan ingat I senyum, I suka ek duduk sini!

Mula-mula agak teruja sebab fully furnish rumah neh dan konon-konon ala-ala chalet *hakk tuihh!* but then bila dah almost 1 week duduk sini, I macam tak berapa nak tahan. Biasa lah rumah papan, siang-siang panas. Panas gila pork okeh! I faham tu, tapi dah duduk bawah kipas pun, still bahang T____T FYI, rumah neh tak ada siling, sebab tuh panas gila pork.

Ok, yang itu I tak kisah sangat. Sabar jer lah sebab ini baru panas dekat dunia, dekat akhirat lagik dahsyat, Ok ok, I tauu. Heee~ Then yang tak boleh blah nye, Mak Haji neh agak busy body sikit kot hal kami semua. Actually I bawak motor ke sini. So, memandangkan rumah ni tak ada tempat parking, I park lah dekat beranda. Tapi, since Mak Haji dengan laki dia ada dekat sini, I tak dapat lah park motor I. So, terpaksa lah park dekat celah celah pasu bunga dia yang berderet deret depan rumah tu. Huu nampak sangat tak kasik I parking. Abes tuh, tak kan nak biarkan motor I 24 jam kena hujan & panas. Ada otak tuh, fikir lah makcik oiii!

Ada 1 day tu, housemate I terdengar yang Mak Haji bising-bising I parking motor I dekat situ. Dia cakap-cakap dengan jiran sebelah rumah. Dah lah neh rumah papan, kau mengumpat kiteorang, bajet kitorang tak leh dengar lah ek? Haha!

Heh, I tau lahh, takkan lah I nak rosakkan pasu bunga dia tu semua. I park atas simen jer, tapi dekat beranda tuh, ada kawasan yang berjubin. Dia dah warning awal-awal, jangan parking motor dekat jubin tu, takut pecah. Omaigod, rumah I pun parking kereta berjubin kot. Siap parking kereta motor bagai, OK jerr. Kadang-kadang bengang gak sebab makcik neh pandang slack kat I dengan housemate I semua. Tapi nak buat macamana. Kami semua just sewa jer dekat sini. Ingat I neh sengkek sangat ke? Cuba datang rumah I, tengok macamana rumah I dengan rumah dia neh *hah, kan I dah kerek huhu*

Pic time melepak kat gerai jual ABC ;D

Hari tu, kami semua pergi lah minum ABC lepas balik kelas. Then jumpa seorang pakcik neh, borak-borak lah dengan dia. Then dia tanya sewa dekat mana, berapa RM sebulan. So, kami semua explain lahh. Dia cakap mahal sewa rumah I tuhh tapi nak buat macamana. Dah terlanjur sewa. Redha jer lahh.

Dengar-dengar cerita, rumah-rumah dekat area Kg Morten neh semua di beri subsidi oleh kerajaann Melaka. So, kalau owner rumah neh sewa kan rumah doang, memang doang untung besar lah kan? Hmm tapi tak tahu lahhh... Ni dengar cerita jer lah.

Hm ada sekali tu, housemate I cerita, semester lepas, Mak Haji masuk rumah sewa yang kiteorang sewa neh and check rumah neh. Sebab bebudak sem lepas tak kemas rumah, so Mak Haji ni tak suka lah sepah-sepah. Lepas dia kemas, dia bebel-bebel lahh. Rumah neh kan, kerajaan Melaka akan selalu pantau. So, mesti lah dia nak kemas-kemas. Tapi I tak berapa suka cara dia. Dia dah sewakan rumah neh pada orang lain, so dia tak ada hak untuk masuk rumah ni lagi. Kalau ada barang-barang berharga hilang macamana? Dia nak bertanggungjawap ke???

So, kami semua ingat, lepas Mak Haji & Pak Haji neh balik KL, kami semua nak tukar kunci mangga dekat pintu depan. Hah, lagi satu, pasal keselamatan rumah neh. Korang tau tak, tingkap rumah neh langsung tak ada palang besi. Cermin kaca semata-mata. T____________T Kalau orang nak masuk, memang senang lah sangat. Bila I komplen hari tu, dia cakap, selama neh tak ada orang masuk pun. Haish, duit sewa nak suruh bayar cepat tapi keselamatan kiteorang sapa nak jaga? Kalau jadi apa-apa, sapa nak tanggung? Confirm lah owner rumah neh buat tak tahu jerr kan?

Petang tadi, lepak-lepak depan rumah. Tengok bot lalu, orang jogging. Sambil sambil tu, snap lah gambar depan rumah. Then Mak Haji sound I dengan kawan I sambil buat muka slack. Ish, takut sangat bunga dia tuh rosak. Hmm tak baik kan I neh suka sangka buruk. Mana tau kot-kot memang muka Mak Haji tu memang nampak slack tapi dalam hati ada taman! Kuikuikui~ Eh tapi pelik lahh, time mula-mula nak deal nak sewa rumah neh dulu, bukan main manis lagik muka makcik tuh tapi kenapa sekarang susah sangat nak senyum? =.="

Pak Haji tu okeyh jerr. Tak lah sekerek bini dia walaupun ada lah kerek sikit-sikit. Macam petang tadi, dia tengah lap-lap kereta ferrari dia. Kawan I cakap lah, "wahh lepas neh boleh lah pinjam" Then korang tau tak dia cakap apa? "Boleh jer pinjam, kereta neh bayar cash, tak ada riba atau bla bla bla" Huh, I dah malas nak dengar dah time tuh. Huhuhu~ Orang kaya, memang cakap besar jerr. So, layankan jer lahh. Kereta tak ada lah hebat sangat pun, MYVI jer tapi maybe sebab bayar cash, so hebat lah kan kan? Huhu~

Jangan komplen kenapa I kurus please!
Sila tanya bakal roomate kenapa dia
tak nak belanja I makan sedap-sedap
Huhuhu!

Lepas tu kan, tadi cekak rambut I patah lepas habis jalan-jalan depan rumah I. Dah lah cekak kesayangan. *refer gambar dekat atas, pic terakhir bersama cekak pink tersayang :( Sedih sangat sangat! Then bila masuk rumah, gelang tangan I putus pulak. Kalau setakat putus, tak apa lagik. Ni siap terjatuh dekat celah-celah lantai rumah. Waaa macamana nak pergi masuk bawah rumah? Dah lah dah malam. Malang gila duduk dekat sini. Semalam kaki I tercucuk kayu lantai rumah. Haish, lepas neh ntah apa lagik. Rasa nak beli tikar getah, kalau tak, esok-esok mesti tercucuk kayu lagi T____T

Heh, dah lah, buat sakit hati jer cerita pasal owner rumah neh. Ikut hati, nak jer keluar dari rumah neh. Tapi fikir kan pasal kawan-kawan, kesian pulak. Takkan I nak selfish, nak blah macam tuh jer. So, selagi I boleh tahan dengan kerenah owner rumah neh suami isteri, redha jer lah labuuuuuuu~~

Tapi kalau korang jadi I,
korang buat apa ek?

Photobucket

64 comments

::cdot the dot:: said...

blah!

Dikna said...

finally da bley baca..huhu
kerek ek makcik tu...klu i jadi u intan, i ajak kawan2 kuar skali g sewa umah lain...bukan umah die sebijik jek ade kat melaka tu kan..(tetibe emo lebey dari u)...pape pun sabar ek, i rasa makcik tu tercabar tgk u lagi comel dari die kot...;) btw u mmg kurus sgt dlm pic tu...hehe

Kairel Keflee said...

mmg mahal.

syamimi said...

owh rumah kami ade satu bilik besar yg kosong. =)

Nurul chumel said...

hahah..sbr je la cik intan oi..
i pun keje kat melaka gak..
keje dekat je ngan uitm tuh.. kat Avillion Legacy tuh..kalo nk check in, dtg la..nnt i bg rate murah k..

j0j0_bdiN@ said...

kalau i la kan~
pergi cari rumah lain~janji seronok lagi puas hati~

masa blaja kat pd dulu paling mahal sewa rm500~perabot lengkap~3 bilik lagi~
selesa dan puas hati walaupun 'agak mahal'

tuan rumah macam sibok jek~tak bagi privacy langsung`klu cm tu bek takyah bagi sewa~~

hehe~~mcm kenal jek shawl tu~~yang beli kat saye ea ari tu~~seronok tgk shawl tu cute bile awak pakai~~
p/s:kalau bgoleh nak copy gamba yang pakai shawl tu sbb nak letak dalam blog? bole?

mR.sYaH said...

komplen sebyk mungkin.. dia buat muka.. buat muka balik.. hahah... entahlah.. xtaulah nak ckp per..

nairaariaa said...

xda ke ruma len da kat ctu...kerek btol la...owg len pom kayak jgk, tuan ruma gak, takde la sekerek mkcik aji nie..hu2,xpom mkcik ni ad mslh kot, lpas kat korng...haha...

Miss D said...

klo I? I blah...hehehe...ajak kwn2 sekali...hek3...
urm, xm'bantu U kn? huhu...

noor afzan said...

cari rumah sewa lain..
bwaahahaha~

AyuZ DeathWisH said...

ala bucuk2~
takmo la majok~
Aku baru je buat blog tu~
hahahaha~

aku folo sini

AREku said...

ajak je membe2 blah dr umah tu
tp before blah wat dajal skit
rosakkan le mane2 yg patot
hua3

mak aji tu jelez kot sebab sume anak dara
kang silap2 jd madu die
hehe ;p

sarah shafie said...

ctikla intan pkai shawl..tak reti la nk paki..nnti mesti serabai je rase..

Kelyza said...

kalo sy jd akak dah lama sy cabut, huuuuuu, tp bile pike pasal membe betul gak tu :)

SyahmiFikri said...

adesss.. ada plak cam2.. dah la mahal nye sewa.. dapat umah cm2 je.. haishhh dapat plak owner cam2 mmg pening kepla je.. ala senng je.. try cari umah lenn.. kalu dapat lagi murah tyme 2 la nak eksyen ngan mak haji 2.. muahhaa

Alien Hijau said...

my...my...my...
dlu time blaja kat perak pon i cam tu la...x suka dgn org2 kat keliling yg cam sampah.
so trasnfer je...pindah kl! howyeh!!!

░♥si lampu neon♥░ said...

hehehe ko makan appeton la wehh gain weight ;)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

pindah umah baru...

sebelum pindah....
tanggal kan semua cermin tingkap..
hahaha
senang angin nak masuk....

hehhehehe baru mak haji kenang sepanjang zaman...kuikuikui

rahilla mohari said...

geram nye dengar ! owner uma sewa i mcm nie jugak. dala 4 org pmpn duk dalam uma tu , tade gril lgsg. area perumahan mmg menakotkan. last2 kami pakse2 gak mintak gril, sapai ayah i masuk campo. hambek kau. pasang jugak. sewa uma na cepat je. 1hb dah terpancul depan pintu uma. teruk tol ah. dalam mahal, tade lgsg kemudahan. wiring rosak sane cnie. dasat ! saba oke intan :)

lieya orange M.I. said...

...kalu u beli tikar getah, mak haji tu bising gak, mmg kerek nak mati mak aji tu...

Paan said...

Kalau I, I direct je ke mak cik tu. Tapi ada skill dia dengan orang tua neh. Hidup kalau tak wayang, tak bernafas la meh...

Rina (◕‿◕)✿ said...

bakar pasu bunge makcik tu!

hahahaha

tak tak

sabar jela..selagi sewa bersame kwn selagi tu insyaAllah ade hepinye duk same2 kan

kalau intan kua duduk umah len xsonokla nnt sewa dgn sape2 tah..
tol tak?

chaiyo21

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@::cdot the dot::

.heee x pe lah sis
.leks luu huhu

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Dikna

.alaa mne de kurus
.tu camera trick jer huhuhu

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Kairel Keflee

.mahal kan? :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@syamimi

.waaa mieee
.jgn ckp cmtuuuu
.kang aku pindah ruma ko kang huhuhu

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Nurul chumel

.hehehe reali?
.nnti i bgtau ekk ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@j0j0_bdiN@

.copy lah yangg ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@mR.sYaH

.heee buat muke comel bole?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@nairaariaa

.hah, tu la psal
.hehehe~

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Miss D

.agak lahh huhuu

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@noor afzan

.alaaa nk byr deposit lagi
.mne de duet :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@AyuZ DeathWisH

.ahh x de
.nk majuk gak!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@AREku

.hahaha kang kene saman kang huhu

nairaariaa said...

mkcik tu saje bt gimik bg dapat masuk dlm blog u tu..haha....bio la die

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@sarah shafie

.hehehe ye la tuu ;p
.i pulak x reti pakai tudung bawak
.mesti pelik
.tp hairi suka i pakai tudung bawal :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Kelyza

.hehe hah, tu la psal
.serba salah :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@░♥si lampu neon♥░

.tp klu stop mkn appeton tu, trus kurus balik kan?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Alien Hijau

.nak pindah shah alam!!!!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@SyahmiFikri

.haha tau xpe
.tp mls la nk gado dgn org tua :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿

.hahahaha good idea!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@rahilla mohari

.wow!
.lg dhsyat~
.hakhak

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@lieya orange M.I.

.hah tu la psal
.ingt nxweek nk beli

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Paan

.skill cmne paan?
.69? Wakakka!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Rina (◕‿◕)✿

.heh, x nk lah
.nti kene tgkap polis!
.hahah

maisyara Pot! Pot! said...

kepoh jela makcik tu.. iskkk..

kt melaka mmg panas. kalau balik kmpong, mai dudk bawah rumah. sejuk sikit.. hehehe xD

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@nairaariaa

.tu lah pasal
.nk glemer lah tuu
.huhuhu

HonEyBuNNy said...

ya..ila pun cm pendapat org ramai..heheh...cari umah lain..btw...nice sgt cik intan nya shawls...suka la...dah lma ila xborong shawls..ehhe

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@maisyara Pot! Pot!

.x leh dok bwh ruma lah mai
.die tutup pkai jaring :(

Anne Boleyn said...

eeee..teruk gile ek owner rumah tu. klu hana..mmg tak tahan dah tu..bile baca citer c's ni. baran jer gue... c's cube arh pakat ngan kawan2 cari umah len.. chill k. :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@HonEyBuNNy

.hah pe lg ila
.borong cpt!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Anne Boleyn

.heheh wt mse skng neh, hold dulu lah hana
.lame3 klu x thn sgt, kuar jer lah!

Aidi-Safuan said...

hahaha... pasal jubin tuh, ade jubin yang sesuai untuk dalam rumah dan ada jubin yang sesuai untuk luar rumah. biasanya jubin luar rumah nih tahan sket daripada kereta lalu ker ape. so mahal la kan. rasanya kat umah sewa u nih dier guna jubin biasa jer nih. kalau jubin biasa nih memang tak tahan lama. motor lalu pon kadang2 boleh retak. tuh yang mak haji tensen tuh u rempit atas jubin dier. :P

Dak Eina said...

kuar jew sis. sewa tempat len kalo xselesa sgtt.. tp rugi jugak da byr sewa kn. eina p0n penah kena. sewa 2hari jew. huhu. mntk blik duit sewa. byr 300 dpt 150 jew. huhu selesa dk h0stel lg.! actually eina dpt h0stel tyme tuh. hahhahaha

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Aidi-Safuan

.haha die jeles kot dgn i ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Dak Eina

.tanak duduk hostel
.x leh meronggeng!
.hakhak~~

mohdhairihassan said...

hey apple!!
hey!!
eh silap..hey buchuk!
kan dah ramai cakap yg tmpt mahal,
dan bagai-bagai..
dgn layanan makcik tu yg sgt 'mesra'
xde privacy..
pindah je lah syg..ajak kawan-kawan sume..
duduk lah s,pai ujung bulan ke,ujung jun ke.. yg pnting sile pindah.
saye xnk dgr alasan anda xdpt dekan sem ni.

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@mohdhairihassan

.heeee hey orange!
.what!
.what!

.hmm mne de duet nk pindah ruma laen b :(

:: S.h.U.H.a.d.A :: said...

yup...
umah terlalu MAHAL..
lagipon..after sewakan rumah..owner mana boleh campur hal student yg stay umah 2..
boleh dakwa makcik 2..;p

Si Kenit said...

tenyeh mulot dia dengan cili

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@:: S.h.U.H.a.d.A ::

.hakhak
.x mo lah smpai dakwa3 ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Si Kenit

.kang die tenyeh sis balik cmne? huhu

Cik Rara said...

uishh,pntg btol dgn org y dok amik tau hal org len ni..crik jela umh sewa len,y lg baek..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Cik Rara

.x nk lah sewe soang3 :(

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13