Friday, May 21, 2010

.orang yang pakai tudung sanggul tinggi di laknat tuhan?

.

Salam Readers~

Mesti korang frust kan bila baca tajuk entry I? I pun baru tau tentang ni. Sekarang kan memang trend pakai tudung siap sanggul tinggi-tinggi bagai kan kan? Memang nampak cantik, tapi kalau buat tapi lepas tuh berdosa, nak buat hape. Betul tak? Ok, jom I share apa yang I baca dari blog Alien Hijau nehh ;) I di fahamkan, beliau pun ambil benda neh dari sumber lain.

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

So, sekarang neh, kalau nak pakai tudung, kena tengok hukum jugak. Tak boleh asal cantik jer. Huhuhu~ I pun sangat lah naif pasal-pasal tudung neh. So, kalau I ada buat salah, tolong beri tunjuk ajar yer sifuuu! Huuuu~

By the way, Cuba tengok gambar dekat atas neh. I nak tunjuk shawl baru yang I beli dari blogshop nehh. Heee...cantik tak? Ni cotton shawl, RM10 jerr. I memang suka beli tudung online sebab kalau nak beli dekat kedai biasa, I tak reti nak pilih sangat plus kalau pergi beli dengan mama, nanti mesti mama cakap "alaaa tudung banyak pun, bukan nya angah pakai" Hehe~ Tapi oke apa, I pakai pergi kelass.. Teeeehehehe~~ Hah, tudung yang I pakai dekat ENTRY NI pun i beli dari SimplyShawl jugak~ So, kalau nak beli shawls cantik-cantik, boleh lah pergi usha blogshop tuu :) Cakap je nama I, mesti dapat murah! ;D

Yang ni RM 9 jer
Dekat Pahlawan Walk, ada yang jual sampai Rm15!
T_____T


Ok lah,
Sehingga berjumpa kembali!
Next entry, I akan update dari rumah ku tercinta
Muar!

Bai~ :)

Photobucket

64 comments

AyuZ DeathWisH said...

pakai la camne pon~
janji ttp aurat..
hahaha~

jom berkampung di muar..
kg aku kat bukit kepong

Nurain Hasan said...

haish.tula pasal.tpi i xsuke la tgok cmtu dn xpnah buat pon..

Alien Hijau said...

nak like entry ni.

Alien Hijau said...

dear...pembetulan! ayat yg bawah sekali tu pon by Haslinda Binti A Karim. tq

lionteen said...

lionteen mmg xsuke pky yg sanggul2 tggi mcm tu..

aunt lionteen ade ckp..
pky tggi2 mcm tu,mcm lelaki pky suar dlm ketat..
actually lionteen xfhm np die ckp mcm tu..
hahaha

cik aiLebiu said...

i pon baru tahu pasal hukum pki tudung camtu...actually ni bkn stakat yg bertudung je..ni berkenaan dgn isu bersanggul. i terbaca bersanggul itu haram..errr..

asfz lily said...

kite pon bru taw la sis..
thanks sharing the info..
hehe,chomel akak pakai shawl :)

http://asfzlily.blogspot.com

LORD ZARA 札拉 said...

huhuhu~

=(

[z@ck] said...

nice shawl...
=)

maisyara Pot! Pot! said...

mai baru nak wt style sanggul cm gitu. tak jadi sbb artikel mcm ni mai jumpe kt mcm2 blog dh skng ni.. T___T

nizaa said...

ko student uitm shah alam ke dik?

AM SYA said...

infomatif n3!!

alaaa~

cane ni intan??

i dhla ske pakai pesen cenggini

wuuu~

j0j0_bdiN@ said...

hehe~~tengs intan sebab promote blog SimplyShawl~~
Thanks sangat2~~

shawl flora tu cun plak tengok Intan pakai~~

Psst:Copy gamba lagi tarok dalam blog SimplyShawl~~~

mizzsyaidris said...

yup i penah baca hadis ni.
mmg agak frust jugak

salah 1 sbb i pkai tudung adalh perempuan bertudung juga blh berfesyen..

sedeynye.sobsob

tp renung2kanlah

wanieybintang said...

mmg pernah terdengar pasal benda ni.
huhu.
nasib baik i pakai takda bonggol2 unta

FaizalSulaiman said...

betul rupanya! i de baca dlm a few article tentang benda ni.thanks sharing!leh i gitau adik2 pompuan i;)

meo188 said...

cantik shawl!


pakailah selalu... :D

Dak Eina said...

c0melnye p0lka dot p0lka d0t~~~ :))

Kuey-san said...

Heard about sanggul things before this. Hurmm.. luckily, my hair is not too long and not too short.

Haha.

Well,good post! :)

icee-yah said...

cantekla shawl tuh..me pon adebeli..sbb mmg cantek..ok jer u pki shawl..ttp cantek okeh:_)

amar haziq said...

ye ke...
sy baru tau..
thanks intan;)

jenguk2 lah blog saya k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

fioxphrofile said...

nice entry.

walaupun aku lelaki.
tapi aku akan sebarkan jugak lah pasal benda ni. hehe
good job. tq 4 dis sharing :)



-fioxphrofile.blogspot.com
latest entry : ada apa dengan telefon bimbit

Nazry Iskandar said...

bukan stakat tudung. banyakk lagi benda yg kite tak sedar pada pakaian kite, bende yg salah.

anyway, slalu rasenye nmpk u dkt lif uitm bndr mlaka. ;)

Huda said...

owh~ seb bek xpenah buat harap2 xkan buat. huhuhu

anydwardrobe said...

dear intan...
sanggul tggi ni haram cz ade beberapa sebab yg jelas kita leh pikir ngn akal....
1. Org lain (lelaki bkn mahram) blh membayangkan kecntikan kite sebab bila sanggul tggi/besar, sah2 rmbut pnjang mengurai.
2. Menampakkan bentuk leher yang jinjang...bila sanggu tggi, mesti boleh agak kejinjangan leher seseorg. kalau pakaian, kita kata jarang/ketat menampakkan aurat, tp kalau rambut, hijab yg jarang atau menggambarkan aset wanita (rambut,leher,telinga) pun dikira tak cukop syarat lah nak tutup aurat.
3. HA! ni yg besh! mane dtg sanggul2 besar gedabak tuh?jawabnya.....ade sesetgh pakai rambut/sanggul palsu. hukum memakai rambuut&bulu mata palsu ni haram. Hatta mbuat sambungan bulu mata,rambut mahupun kuku palsu pun haram.
so ni nak buat sanggul guna rambut palsu, dah tentu2 haram. pulak yg rambut pendek, tetiba pakai sanggul kononnya mcm pnjg je rambut dia, dah menimbulkan fitnah/salah sangka/pnipuan dalam kalangan wanita sendiri.

ni lah, antara sebab2 logik dan telahpun dipertimbangkan oleh para ulama.
yg lain, wallahua'lam....

HonEyBuNNy said...

cik intan....nice entry..tersedar jugak neh...nasib ila xdk sanggul rmbt sbb xsuka ikit rmbt...hehe

MissXYZ said...

intan ko bkn de sanggul pon. bagus3 intan... weh ica pe cer? lme tak jmpa dia... huhu... ltk la gmbr br dia kat blog ko... wt 1 entri je... hohoho

~LP Lum~ said...

salam intan~

hehehe.. akak pun xgemar tgk org yg pkai sangul tnggi tu... mcm busut aje... :p
tapikan, shawl cotton yg intan pkai tu cntik ar... sweet aje... :)

cik eykameow :) said...

woww semua kisah ni kan skrg? ishh takut plak. bila dah pakai tudung pun kene jaga hukum2 yg tertentu. btw....bila lah eyka serius nk pakai tudung nie. niat dah ada. berkobar2 dah ni...tapii..........

Si Kenit said...

oh yeke?
tak tau ponnn
nasib baik sanggul tak tinggi beno T____T

AMOI KUSUT said...

laa..
baru tahu..
good entri..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@AyuZ DeathWisH

.bile kau smpai muar, ctc i k! ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Nurain Hasan

.i suke tgk
.sbb cntik!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Alien Hijau

.cpt like! ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Alien Hijau

.welkem ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@lionteen

.hahaha try tnye aunty u balik
.pastu ckp ngan sis k ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@cik aiLebiu

.i pun ade bace gak!
.confused~

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@asfz lily

.hehe tq ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@LORD ZARA 札拉

.knp syg?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@[z@ck]

.tq z ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@maisyara Pot! Pot!

.hehehe x pe mai
.byk lg cara laen ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@nizaa

.uitm bdr mlk sis ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@AM SYA

.hohoho ntah lah sya
.i pun tatau :(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@j0j0_bdiN@

.welkem
.huhuhu

.copy lerr ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@mizzsyaidris

.hehe betul tu
.renung3 kan lahh kan

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@wanieybintang

.hakhak
.betul tuu ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@FaizalSulaiman

.oke
.welkem ^^
.byknyeee adikk ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@meo188

.tq
.insyaAllah ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Dak Eina

.beli lah! ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Kuey-san

.tq ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@icee-yah

.alaaa klu tgk betul3 x cntek pun
.senget3 ;(

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@fioxphrofile

.tq ;)
.sebar3 kan lah ek

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@amar haziq

.welkem haziq ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Nazry Iskandar

.selalu nmpak???
.tipuuuuuuuu ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Huda

.hehehe bagus!

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@anydwardrobe

.wahh pnjang nye comment
.tenks anyd ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@HonEyBuNNy

.abestu klu pkai tudung, lepas rmbut ke?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@MissXYZ

.haha siut je
.ko lah ceta ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@~LP Lum~

.hehe tenks kak ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@cik eykameow :)

.tp lum sedia kn?
.same lah kite! T__T

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@Si Kenit

.tul tu
.x yah tinggi3 sgt ;p

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@AMOI KUSUT

.tq ^^

ziyra said...

kak.zira pon nk pinjam article ni untuk disebarkan sbagai kebaikan bersame ye?

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

@ziyra

.orait dear ^^

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13