Sunday, July 4, 2010

.tutorial #26 - menukar font untuk handphone Nokia e72

.

Salam Readers~

Atas permintaan yang ramai, I akan ajar macamana nak tukar font untuk handphone Nokia E72. Handphone lain pun boleh tapi pastikan Nokia Symbian S60 sahaja yerr ^^ Buat dengan sabar yer. I pun berhari-hari baru boleh buat. Thanks pada Rara sebab ajar I.

1) Download software FontRouter ni. Dan save-kan ke Dekstop.

2) Masuk website ini, register dan kemudian Login.

*Click to enlarge*
3) Klik Apply cer seperti gambar diatas.


*Click to enlarge*
4) Masukkan details yang di minta. Untuk mengetahui IMEI, korang boleh dial *#06#. Lain handphone lain number IMEI okeyh. Lepas isi semua details, klik Submit application.

*Click to enlarge*
5) Then dia akan mengambil masa dalam sehari untuk dapat State "Normal". Kalau dekat bahagian State tuh still "applying", korang kena lah tunggu sampai "Normal". I punya dah "Normal". Rujuk gambar di atas.

*Click to enlarge*
6) Lepas dah "Normal", klik Signing Softs macam dekat atas ni.

*Click to enlarge*
7) Then korang tick dekat anak panah yang first macam gambar dekat atas. Then klik Browse dan ambil balik file yang korang dah save dekat Step 1 tadi. Tulis Remark. Apa-apa pun boleh. Huhu. Then last sekali klik Submit and Upload. Ok, korang kena tunggu sampai dia habis upload.

*Click to enlarge*
8) Lepas dia habis upload, korang klik pulak Signed Softs.

*Click to enlarge*
9) Then tekan download macam gambar dekat atas ni. Save-kan ke Dekstop.

10) Korang pilih 1 sahaja font. Korang boleh ambil font dekat SINI. Tak pun, ambil je mana-mana font dalam computer korang. Pastikan jenis font korang adalah .ttf sahaja!

11) Then copy 4 kali font yang sama ke Dekstop. So, korang dah ada 4 file font yang sama. Rename setiap font dengan nama dekat bawah ni.
s60snr.ttf
s60ssb.ttf
s60tsb.ttf
S60ZDIGI.ttf

12) Then sambungkan hanphone korang ke computer. Bukak bahagian memory card korang. Cari folder "Resourse". Then create satu folder baru dalam folder "Resourse" tu dan namakan ia "Fonts". Then paste balik 4 font yang korang dah rename dalam Step 11 dalam folder "Fonts" tuh.

13) Then file yang korang dah download dan letak dekat Dekstop tadi (Step 9) tuh, korang copy and save dalam folder "Others".

14) Disconnect handphone dari computer. Bukak balik file yang korang dah save dalam "Others" tuh dan install. Lepas install, korang off handphone korang dan on semula.

15) Dah jadikkkk! Yeayyyy~

Selamat mencuba! =)

Pssst!
Tutorial conversation dalam handphone
dalam next entry ok.

Jangan tanya I macam-macam
Nanti I pening, I tengah demam ni
Buat dengan sabar yerr!


Bai!


Photobucket

63 comments

fyka said...

alaaaaa sony punya xde ke..

AkuChumel said...

hahah tasuke ah..pakai sony la.. kan best buleh buat mcm tu.comek gilakkk

Syaza Kelyza said...

beshnye sis ,
tapi saya pakai nokia 5610 jek ,
tak boleh nak buat , huuuu~
T_______T

enyheartsdiamond said...

alaa.. i guna SE :D

ceritalebat said...

thanks!!=),,

✿ emazwan ✿ said...

waaa cayalah sisss ! hee ;)

hannie_luv_vespa said...

tq sis..
hannie gner N73...
dapat wat...
tq2...
luv u r sis...
:)

intanurulfateha said...

@fyka

.pkai lah nokia! =)

intanurulfateha said...

@AkuChumel

.sony mesti ade klebihan gakk ;)

intanurulfateha said...

@Syaza Kelyza

.alaaa 5610 pun best gakkk

intanurulfateha said...

@enyheartsdiamond

.me too! ;p

intanurulfateha said...

@ceritalebat

.welkem ^^

intanurulfateha said...

@✿ emazwan ✿

.hakhak~ ;p

intanurulfateha said...

@hannie_luv_vespa

.welkem ;)

**Me** said...

ai tak boleh buat..yg step fonts tu mmg file die zip eh lepas download kat website tu?

**Me** said...

beb..ai da berjaya..hihi..thanks.. :))

intanurulfateha said...

@**Me**

a'ah
kene unzipp dlu ;)

intanurulfateha said...

@**Me**

welkem ^^

Nadzirah Adnan said...

xjd ponn :'(

Khairunnisa' said...

Saya ada masalah di Step 14. Lepas disconnect, nak buka file dalam "Others" tu macam mana? Nisa tak dapat cari pula dalam handphone.

lukman123 said...

wahh best nye :D
but kalau dah tanak phone ni nak tukar yg asal bole tak?
macam mane yek?

athrh lani said...

macam mana nak unzip kak?
folder resources pun tak ada dalam phone ni
:(

Shahira said...

Nokia 5320 boleh buat ke benda ni ? :)

nurul riza said...

intan,cam mne klu kite nak tukar font lain plak...

Nad said...

yg fontrouter tu tak boleh sign . nape ek . -.-"

rase nak give up. haih. ponat den. :P

cik cahaya said...

saya pun tak boleh LOG-IN ke FONTROUNTER.. naper eyk?? sedeynyer tak apat uat. der tutorial lain tak?? :(

PuPeL said...

some step dah buat tp font cam tu gak :( nageeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees

intanurulfateha said...

@cik cahaya

nk log in mmg payah sikit sometime
i pun byk kali refresh

intanurulfateha said...

@PuPeL

errr nth lah yer
sume step da ikut x

intanurulfateha said...

@Nad

jgn givup! ;p

intanurulfateha said...

@Khairunnisa'

cri kt file manager

intanurulfateha said...

@lukman123

bole. ltk blik font asal

intanurulfateha said...

@athrh lani

cri file manager
msti bley pnye

intanurulfateha said...

@Shahira

bole kot hihi

intanurulfateha said...

@nurul riza

replace dgn file font yg bru

NaGa_LaUt said...

TERIMA KASIHH BYK.. AKAK NI CUN LA.. HAHA.. ADOI NK KNE TGGU 1 ARI KE.. X SABA NK GUNE FONTS KT E72.. KEPUTUSANNYE BLEH KE TAK ESOK LA.. ADEI.. ;(

PuPeL said...

intan : dah tapi tokleh gak..nape erk?

Aida Fanna said...

sy pon da try..tp x leh :(

tengku masni said...

dh download frontrouter...tapi x bleh bkak la... npe eh... thanks..

CINTA HATI said...

lama tol nk tunggu pai normal..adoyai..so excited :)

CINTA HATI said...

sy dh try kt nokia 6120c...blh tukar font...best2..tq sis intan

CINTA HATI said...

sis intan ley bukak website ni {http://www.searchfreefonts.com} if nk word len. ada mcm2 variety..:)

CINTA HATI said...

sis intan..sedey. nape xley tukar fon len? something wrong with my memory card...uwaa

+ RyNe_0n9 + said...

hye intan..thanks..
i da buatkan untuk adik i..jadik...
great tutor...

Aleeya Castalia said...

Kakak ): Nape dye tulis "Upload Failed"? D: Nak buad ney...tapi tibe2 failed lak. -,-

Primadona lofa said...

wow! tuto yang bagos . erghh . tgh menunggu normal .

adq jemms said...

heyy . name cucuk fon kat komputer , kosong je .
xd fail pape . kalau memory card ade plak . pening lah :(

MiSS Fyda said...

sis, dia sblm install dlm hp mang da warning ke?

Anonymous said...

Great tutorial.. thanks!!

azlieyka vaquish said...

i x boley buat la....
tention...i da follow sume step..
xde y tetinggal..asal eak???

adq jemms said...

dah ikut step by step dahh .
tapi kenapa tak jadi erkk ?

Anonymous said...

Hye Intan Cute,

sy silent reader awk =)

camne nk tkr ni fornt ni..sy buat x jadik pun..cedihnyer :'(

Hafizah

rosezaidayana said...

sis saya tak paham dari no 9 hingga 14
tolong la sis
hehehhehe

shukaelmo said...

@AkuChumel taa bule buad pun . penik eyhh !

meraa zamri said...

e71 . bole ke buat ?

♡ Є˩ƳΔИΔ вт ΔѦƖИƲƉƉƖИ ♡ said...

kalau C3 boleyh buat tk ?

fara-lala said...

sista !
knape smpai skarang still produce?
da smnggu da.. :(

TRG5353 said...

start dr step 6 xleh buat.xde pun kuar klik Signing Softs?tension2.sampai subuh x xleh buat lg

Shahida Amira IsmAIL said...

ehm.. nokia e71 pon boleyy ke ekk?heee :D

MIZz Syuhada said...

kak!Mmg kne bkk memory phone kee..??Xleh bluetooth jee..??Cozz,,sy xingt psswrd mmory lar..~hehe

Mimi Mimot said...

Lambat nye nak tunggu normal :')

Isza Ramania said...

Kak Intan :( Kenapa bila kita tekan #06# dekat hp ni , tup tup dia hantar UNKNOWN APPLICATION :// . kenapa eh ? kenapa tak boleh :((

Isza Ramania said...

Kak Intan :( Saya guna Nokia E5-00 . dah dekat seminggu dah , tapi kenapa dia tak approve2 agyh .

sedihhhhhhhhhhhhhhhhh :(

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13