Thursday, September 16, 2010

.Kisah Farid dan Melissa

.

Salam Readers~

Ini bukan kisah cinta romeo dan juliet. Tapi tentang sepasang couple yang sangat sweet. Si gadis bernama Melissa dan si jejaka bernama Farid. Mereka bercinta dari zaman Universiti. Walaupun mereka berlainan semester, itu tidak menjadi penghalang.

Melissa seorang gadis yang manis, berkulit hitam manis, berambut panjang, bermata bundar tetapi pemalu orangnya. Melissa tidak cantik tetapi manis. Pasti terpikat bila memandang.

Berlainan pula dengan Farid. Farid seorang jejaka yang kacak, berkumis nipis dan menjadi kegilaan gadis-gadis di Universiti. Farid bijak dalam pelajaran. Selalu menjadi tutor di kalangan rakan-rakan. Farid tidak lokek ilmu dan murah dengan senyuman. Itu yang menjadi kan hati Melissa tertawan.

Mereka tidak pernah berenggang. Di mana ada Farid, di situ ada Melissa. Farid minat dalam fotografi. Sangat minat. Berkali-kali dia meminta izin Melissa untuk merakamkan gambar kenangan mereka berdua. Dan sering kali juga Melissa menolak kerana malu untuk bergambar. Melissa tidak seperti gadis lain yang gila bergambar.

Farid tidak pernah jemu untuk meminta izin untuk bergambar bersama. Dan Melissa tetap menolak kerana malu. Farid akur dan hormat dengan pendirian Melissa. Mereka menjalani kehidupan seperti couple-couple yang lain. Bercinta seperti dunia itu mereka yang punya. Berjanji untuk sehidup semati. Namun begitu, mereka tidak pernah melupakan apa yang penting dalam hidup dan pelajaran tetap mereka utamakan.

Dan pada hari ulangtahun percintaan mereka yang pertama, Farid mengajak Melissa makan malam bersamanya bagi menyambut hari bahagia. Mereka makan malam di sebuah restoran terkemuka. Berhampiran dengan sebuah tasik di Putrajaya. Farid memang sangat sweet orangnya. Makan malam mereka bersaksi kan bulan dan bintang. Nasib baik tak hujan. Kuikuikui~

Ok sambung. Farid mengeluarkan satu kotak comel dan diberikan kepada Melissa sebagai hadiah ulangtahun percintaan. Melissa buka kotak itu. Di dalamnya adalah seutas gelang silver yang menjadi idaman Melissa selama ini. Melissa girang tidak terkata. Merah mukanya menahan malu. Farid memakaikan gelang itu ke tangan Melissa. Dan meminta Melissa berjanji, tidak akan membuka gelang itu melainkan Farid yang membukanya.

Sebelum pulang, Farid meminta izin Melissa untuk bergambar sebagai kenang-kenangan tetapi Melissa masih menolak. Farid berkecil hati namun di pendamkan saja perasaan itu. Walaupun jauh di sudut hati, dia teringin mengabadikan kenangan terindah malam itu bersama Melissa.

Selepas habis makan malam bersama, Farid menghantar Melissa pulang ke rumah seperti biasa. Selepas mengucapkan selamat tinggal, Farid pun pulang ke rumahnya.

Beberapa minit selepas itu, Melissa mendapat panggilan telefon daripada ayah Farid yang mengatakan Farid terlibat dalam kemalangan selepas menghantar Melissa pulang ke rumah dan Farid tidak dapat diselamatkan.

Menggigil lutut Melissa mendengar berita itu. Melissa menangis semahu-mahunya. Dia terus bergegas ke hospital untuk berjumpa kekasihnya tetapi segala-galanya sudah terlambat. Farid telah pergi selama-lamanya.

Melissa tidak dapat menerima kenyataan yang Farid telah meninggalkannya dan takkan kembali lagi. Tiada apa-apa lagi yang boleh Melissa tatap. Tiada sekeping gambar mereka berdua mahupun gambar Farid seorang dalam simpanan Melissa. Wajah Farid yang redup dan tenang hanya kekal dalam ingatan.

Melissa menyesal kerana tidak menunaikan hasrat Farid untuk bergambar bersama. Kalau lah dia tahu yang Farid akan meninggalkannya, pasti dia menunaikan hasrat Farid itu, dan mungkin sekeping gambar itu boleh di tatap saat dia merindukan Farid.

Kini, Farid telah pergi dan hanya memori indah terlakar dalam hati. Melissa cuma mampu mendoakan agar Farid tenang di alam sana. Al-fatihah untuk Farid. Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

*gambar hiasan*

Photography captures life.

"Kadang-kadang,
sekeping gambar mampu mengubah sebuah kehidupan."

Bai!

Photobucket

40 comments

hamzah ian said...

ko buat cerpen ke hape?? muahahhaa

intanurulfateha said...

@hamzah ian

err ni kisah cinta kwn ler ngok
hahaha ;p

Anak Dara Emak said...

eh bergenang air mata. sedih ah :(

Rina (◕‿◕)✿ said...

cite sebenar kee

kata kila said...

cisss.sangat menyentuh ulu hati okay.si hamzah mesti tak bace.hahaha

Heidi Shafiq said...

Ehem2.. Melissa dah ade pengganti blom? :P

Siti Maisarah Zulhaimi said...

true story? REALLY? W-O-W.

lionteen said...

sedey nye bc....
rindu nk brgmbr ngn dut2..
lame da xdpt gmbr ngn die..huhu:(

naz said...

nice story:) cuma gambar mampu hentikan masa :)

aduka said...

nice cerpen..ada unsur pgajaran di situ..base on true story?biasanya cite bgini best n bg impak yg baek dr segi emosi n imaginasi.best kalu cekgu intan olah n garap lg.sure tgkap nanges n leleh punyoo..hehe

.s.o.f.i.a. said...

memula i thot melissa tu represents you... tapi bila u sebut dia PEMALU, kensel!!!! ha ha..... intanurulfateha yang me kenal is a camwhore!!!! silap2 bf dia kena pujuk dia untuk stop bgambar, bukan pujuk untuk amik gambar... =)

adrinaqamarina said...

betol3. memory kalo simpan dalam ingatan boleh pudar jugak,. kalo dalam gambar boleh hilang, kalo dalam hati, insyaALLAh bertahan. hehe.

Neynie Azhan said...

sedih sangat baca cter neh..
sis,be strong kayhhh..
nini doakan kebahagiaan sis..
xoxo~!

mier@merr said...

wah...citer best...tp cdey..

~LP Lum~ said...

salam intan~

sedey lak ai bca citer tu... tp akak pun xsuka bergambar bersma... :)

hamzah ian said...

hahaha!!!

oi skandal.. ko baru bgn eyh??

intanurulfateha said...

@Anak Dara Emak

yg melaluinye lg sedih :(

intanurulfateha said...

@Rina (◕‿◕)✿

ade yg betul
ade yg tak :(

intanurulfateha said...

@kata kila

hamzah tu mmg gedik haha

intanurulfateha said...

@Heidi Shafiq

hoit
gatal!

intanurulfateha said...

@Siti Maisarah Zulhaimi

:")

intanurulfateha said...

@lionteen

sis pun same :(
da x de sape3 dah

intanurulfateha said...

@naz

betul~~

intanurulfateha said...

@aduka

x reti sgt lah bro
kite maen hentam jer huhu

intanurulfateha said...

@.s.o.f.i.a.

sis!
u ni jahat lahh
kantoi lah cmniiii
huhuhuhu

intanurulfateha said...

@adrinaqamarina

yerr
insyaAllah :)

intanurulfateha said...

@Neynie Azhan

tenks nini :")

intanurulfateha said...

@mier@merr

mmg pun
yg rse lg sedey :"(

intanurulfateha said...

@~LP Lum~

amek lah kak
nt menyesal kak

intanurulfateha said...

@hamzah ian

hehe yupp
bru bgun
nntok sey tido lewat smlm~~

Nudi said...

Cerita betul ek ?

T ___ T

SitiMashitahSaidin said...

cita yg menarik~!

iQaChumel said...

sis....sodeh gilo cito ni.. :((
sadis dan sebak dan sanggap.
erkk.. terkesima la pula.

Nurul chumel said...

ye..melissa cantik macam intan! :)

zida said...

rasa terharu pulak baca, uhuhuh T____T

intanurulfateha said...

@Nudi

ade yg betul
ade yg tambah :)

intanurulfateha said...

@SitiMashitahSaidin

tq! :")

intanurulfateha said...

@iQaChumel

sis pun nak nanges gak :"(

intanurulfateha said...

@Nurul chumel

err mne de ;p

intanurulfateha said...

@zida

namo sedih3 ;)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13