Wednesday, October 6, 2010

.berkabung *update*

.

Salam Readers~Align Centre

Entry ni di taip saat emosi masih belum stabil. I sedih. Sedih gila.. Nak nangis pun dah tak keluar air mata dah.. Tadi, masa I masih dalam kelas, budak rumah I, call I....

"Kak Intan, dalam kelas ek?
Kak Intan, ikan akak mati time kita nak bagi makan"

Dangg!

Rasa macam nak nangis! Ok tipu, memang dah bergenang dah airmata. Nasib baik kelas habis awal, suppose habis pukul 430 pm tapi lecturer kasik keluar awal. Sampai rumah, terus pergi tengok dekat akuarium. Memang betul ikan I dah mati sekor.

I ada 2 ekor ikan, ikan laga jer. Sekor kaler merah(Kiki), sekor kaler biru(Lala). I baru jer beli 27 September lepas. Tak sampai sebulan, ikan I dah mati sekor. I beli pun sebab terpengaruh dengan beliau yang selalu cerita tentang ikan beliau, Garaa. Tak sempat pun buat entry pasal kewujudan ikan tu dalam hidup I. Hmmm sekor dah mati. Yang lagi sekor pun macam dah nyawa-nyawa ikan. T____T Dah nama pun ikan kan? =.="

Lepas tu cepat-cepat cuci akuarium tu, asingkan ikan yang mati dengan yang hidup. Yang mati tu nama dia Kiki. Lepas dah bersihkan akuarium, I pergi gali lubang. Nak tanam Kiki. Sedih. Sumpah sedih sebab ni first time I nak ada pet. Tapi tak panjang pulak umur beliau. T____T

Sesi membasuh akuarium.
Tak sempat-sempat tukar baju baru balik dari kelas,
kad matrik pun tak bukak lagi,
I terus nak kebumikan Kiki :"(

Kiki
T___T

Korek lubang untuk tanam Kiki.

Kubur Kiki :"(

May Kiki RIP.

Mari nangis ramai-ramai.
(Ini lakonan semula yer)

Kiki yang merah tu. Time ni, gembira jer dia berenang-berenang. Ni gambar first I snap time lepas beli Kiki. Sekarang Lala dah keseorangan. Sama macam I. Tinggal sorang-sorang *tibe-tibe Hmmm esok nak carik pengganti Kiki la..

Kakak I tanya, dah buat tahlil ke belum? Errr macamana nak buat tahlil untuk seorang ikan? Errr seorang kah? =.=" Kira halal lah! I tak tahu macamana so, I memutuskan yang I akan berkabung selama beberapa hari untuk menghormati kematian Kiki. Sedih ok. Korang tak tahu perasaan I sekarang neh. Isk! :"(

Tapi tak apalah, yang hidup pasti akan mati. Jadi, i kena redha dengan kematian Kiki. So, lepas ni, I kena jaga Lala elok-elok. :)

Kiki and Lala,
Mummy love you!
Muahh! :-*


Bai!

UPDATE at 815 AM!
Lala pun dah mati. Bangun tidur, I tengok Lala dah terapung. Tak gerak-gerak. Ingat beliau tidur lagik. Rupanya dah mati. Isk..nanges! Apa ni, semua nak tinggalkan I. I dah lah ada presentation, ada quiz hari ni. Hilang mood terus! T________T

Bak kata Paan,
"This is why I hate having pets"
:"(

31 comments

Najwa cik Qaseh said...

hukhuk...
phm2..
selalu gak rse macam tu..
mase 1st time bela ank kucing..
tak sampai seminggu mak langgar kucing tu..
merajuk seminggu dgn mak....
hukhuk..terigt bby blue(sbb mata biru) T_T

syaza kelyza said...

isk , sedihnye , sabar ye sis :)

ayu... said...

huhuhu..ape leh wat...
dh mmg ajal kiki...
doakn die ditempt di kalangan ikan2 yg baek...

berkabung gk utk kiki...~~~

dark r0se said...

huhu~ same kes la kite..nape ikan laga cepat meninggalkan kite ek?

.::WaNiE::. said...

Alololo

jgn bagi ikan tu mkn byk sgt mati dia :p

Mr feckry said...

lu baca yasin ke untuk ikan?

suffer8zine said...

alahai...sedih

dak eina (◕‿◕) said...

kesiannya...sabar ye sis!!

syAfA said...

jangan sedey2 yer..ikan saya pun penah mati..:(

.s.o.f.i.a. said...

u biar kiki and lala bersekududukan ka??? ikan laga mana bley dok bersama2, sumbang mahram..... =)

dia tend to gaduh la sayang, sekor mesti cedera atau mati....... adoyai!!!!

(teringat kat kila bila u sebut KIKI LALA)

Hizami Rahim said...

hehe.
biasalah tu.
setiap yang bertemu pasti akan berpisah.
ceh ayat.
XD

nur iema said...

err..sis intan, setahu saya ikan laga xleh letak sekali..kang dy gadoh.. sbb 2 la kot ikan sis mati..

ikan laga ni kalu dy nmpk ikan laga lain, sirip, ekor ikan ni kembang je..kira berlaga la 2... bss 2 nma ikan laga..

;)

A, is for Anomaly said...

oh come on!it's just a fish!dont be such a baby!

ha nak nangis la tu.

iQaChumel said...

halloh halloh...
comel je entry ni.hee
tp sedih la.
hem..xpe.nanti cr pengganti dia
la..xpyh sedih2.
benda da tade kan..
cool babeh..

Paan Ovrtd said...

This is why I hate having pets. Tak sanggup nak lalui benda2 camni la.

Myra Arshad (: said...

alala. so sweet. takziah yer. heh. r.i.p kiki :)

Ery Farieha said...

masa bela mmg seronok

tp bila mati, adoii
sedih

huhuhu

bukudiarysofea said...

tak tahu knp, tapi sara rasa lawak.
part y nyawa2 ikan. da nama pon ikan kan =.=
nak gelak sikit je. sikit janji !

kahkahkahkahkahkahhkah !!

neway sis, takziah :)

bela kuceng !

Esah Anang said...

OK bawak blek ikan yang lg sekor bela kat umah...aquarium kat umah lg beso, ikan tu bela nk ada oksigen...

~ ReD ~ said...

olololo~ sedihnya pet dia mati..

tapikan...i laagi sedih tau sebab yang matinya kaler MERAH! waaa T___T

Pengaruh Wrestling Terhadap Kanak-Kanak Bawah Umur Versi 1.5SG

Nurul chumel said...

sabar lah syg..
hari tu u baru cerita pasal kiki dan lala kat i..tak sempat nak tengok, dah mati??sedih nya.. :'(

Zaki Adon said...

ko letak anti-klorin x....

hamzah ian said...

kiki lala..

kila

dotblogspotdotkom said...

sabo yee,, jgn sedey²... nanti pakcik belikan ikan pari.... @ bagi kamu pari-pari je la.... huhuhu

Cesc Luzeza said...

mcm mna boleh mati tu..dah wat report ker.
takziah yerk....

fmunyraz said...

sangat sedih.
wuwuwu

Amni said...

tak letak oksigen ke? ikan kalau bagi makn banyak2 pon boleh mati tau...

.s.o.f.i.a. said...

try bela natang lain la...... why dont u bela ular. mesti u mati awai dari ur pet tu......... he he.............

Heidi Shafiq said...

nak bela monstah?

pilih je u nak mane satu?

chinese-look ade..
sewel ade..
kentut berbuih ade..

noor afzan said...

sis pun tak dapat bayang kalau my cat yang dah bersama kami for 10 years pergi.
serius pjg umur dia.

LuVidA^^ said...

X PENAH ADE PETS..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13