Sunday, November 14, 2010

.an arranged marriage

.

Salam.

Ok. Dengan berakhirnya kisah emo dalam episod lepas, err maksud I, entry lepas, mari lah kita sama-sama maju ke depan. Jangan undur kebelakang. Anggap jer kereta yang korang bawak, tak ada gear reverse ok.

Korang pernah terfikir tak mahu give up dalam percintaan? Cewah. Kata dah berakhirnya kisah emo tapi nak cerita lagik pasal cintan cintun. Haha. Thats me. Cakap macam kambing. =.='

Sebenarnya nak cerita pasal perkahwinan yang di aturkan oleh keluarga. Adakah ia se-sweet cerita I'm not single atau Adamaya? Itu dalam TV atau wayang. Semuanya director yang tentukan. Ok, lepas ni kau gaduh, ok lepas ni kau sweet-sweet ek. Itu semua ada dalam skrip tapi hidup kita, Allah swt yang tentukan. We will never know what would happen next kan? Kita tak boleh nak predict hidup kita.

Ada orang kata, perkahwinan yang keluarga rancang akan lebih berkat, lebih di restui. Sebenarnya I nak cerita pasal soalan writing dalam MUET semalam. Dia kasik tajuk essay "An arranged marriage". =.=" I tak tau apa keburukan perkahwinan yang dirancang. Tapi mengikut pengalaman kawan-kawan, boleh lah I share something dengan korang. Tapi ni belum kahwin lagi. On the way nak kahwin sebab baru bertunang.

Kes Pertama.
Petang semalam, ada seorang kawan call I. Dia baru bertunang. Belum lagi kahwin. InsyaAllah, hujung tahun depan dia kahwin. I namakan dia Mr R. Mr R ni dulu dia gagal dalam percintaan. Si gf dia kahwin dengan pilihan keluarga padahal doang saling cinta menyintai. Malam gf dia nak nikah tuh, dia still call kawan I neh. Nangis-nangis. Mr R ni pun nangis-nangis gak. Kira drama habis lah. Cinta suci lah konon.

Yang mangkuknya, kalau Mr R ni sayanggggg sangat kat awek dia tu, asal lah tak masuk minang terus. Dia pun dah ada kerja tetap. Kerja kerajaan lagik. Bila I tanya, dia cakap, dia tak sedia. Tup-tup, ada orang lain masuk minang gf dia. Nasik sudah menjadi bubur. Tapi maybe sebab dah tak ada jodoh kan. So pasrah jer lah kan.

Bila dia dah frust menonggeng, dia pun cakap dengan mak dia "Mak, tolong carikkan isteri untuk saya. Saya dah malas nak cari sendiri". So, mak dia pun carikkan lah. Lepas dah jumpa, bagitau lah kat kawan I neh. Tengok gambar, ok cun. Putih. Kerja pun dah tetap, kerja cikgu. Kawan I ni pun pernah cakap, dia nak carik bini yang kerja cikgu. Demand sungguh. Tampar satgi baru tau. Haha.

So pertengahan bulan 10 hari tu, doang pun tunang. Kawan I ni tak mau pergi. Masa tu, dia macam menyesal jugak sebab mak dia carikkan betul-betul. Sebab dia main-main je cakap ngan mak dia. Hah, hambik kau. Kau ingat mak kau tu main-main ke? Kuikuikui. So, kawan I pun ikut lah sekali dalam rombongan pertunangan tu. Sekali bila jumpa bakal tunang dia face to face, dia macam menyesal. Sebab tak sama dalam gambar. Kira senang cakap, kat realiti tak secantik gambar lah.

Kawan I cakap, perempuan tu bukan taste dia. Body figure pun sama. Agak berisi. Kawan I cakap, dia suka perempuan kecik-kecik, comel comel. I marah-marah lah. I cakap, tak baik buat macam tu. Nanti kahwin, dapat anak mesti comel sebab perempuan tu putih. Dia cakap, dah dia tak suka. Takkan nak kahwin jugak. Then I pulak cakap, Dah tu, asal tunang jugak. Dia cakap, mak marah lah. Mak dah prepare macam-macam. I pun kasik lah ceramah free sikit dekat dia. Lepas tu, borak-borak lagik.

Intan : You panggil dia apa? Korang bahasakan diri korang apa?
Mr R : Dia nak panggil I abang tapi I tak nak. I cakap "saya awak" pun dah ok.
Intan : Eii..you ni tak baik tau. Kesian dekat tunang you tu.
Mr R : Mak I pun cakap macam ni. Tapi dah I tak suka, nak buat macamana?
Intan : Yang u gedik sangat suruh mak u carikkan kenapa? Padan muka.
Mr R : I sedih lah, sebab gf I dah kahwin.
Intan : Relaks lah, u tu bukan nya tua sangat. U kan laki, lain lah I ni, kalau tak ada orang nak, baru suruh mama carikkan.
Mr R : Takkan tak ada orang nak.
Intan : Diam ah! Hm yang u desperate sangat nak kahwin tu kenapa? Bila tarikh nikah?
Mr R : Sepatutnya hujung tahun depan.
Intan : Eii..lagi setahun! Bestnyeeee.. Tema warna apa? Nak beli baju siap-siap. Hehe.
Mr R : Kiteorang tak pernah bincang kan pun. Pelik kan? Kalau pasangan tunang lain, mesti dah bincang. Tapi kiteorang tak bincang pun.
Intan : U ni, tak baik tau. Kesian dia. Kalau I jadi tunang u, mesti I merajuk.
Mr R : Ntah lah. I serabut.
Intan : U tak sms dia ke?
Mr R : Tak. Biasanya dia yang sms I dulu.
Intan : Eiiiiiii....u ni jahat lah! =.=

Haha.. lebey kurang macam tuh lah kiteorang borak. Geram kan tengok kawan I tuh. Bengong betul. Lain kali, fikir dulu masak-masak. Jangan ikutkan perasaan. Kawin bukan benda main-main. Grrr.... Sebenarnya ada Kes Kedua tapi nanti dulu lah. Rasa macam dah panjang sangat entry ni. Hehe.

Korang rasa macamana? Suka tak mak ayah korang pilih pasangan untuk korang? Kalau terima sebab terpaksa, tapi dalam hati tak suka macamana? Tak ikhlas dalam hubungan tu nanti. Tak berdosa ke ek macamtu? Hm..I tak berani nak cakap. Kalau boleh, I tak nak. Tapi kalau dah jodoh, terima je lah. Kan kan?

Mama, angah nak bakal suami yang beriman
Dan muka macam Adi Putra tauu!
Hehe :')

Err..I demand ke?
TAK kan? (^^,

36 comments

liyana aziz said...

insyaALLAH, kalau ada restu orang tua, Allah juga restu ikatan yang di bina.. tapi ada certain hal, depends pada diri sendiri, cara penerimaan individu tu.. dalam hal kawan sis tu, hope dia berubah.. amin..

KimiCnoL said...

kalo gua sruh je makbpk gua cari kn..tue pon kalo da xda calon r..tpi syrtny msti r comel..hahaaha

dak eina said...

huhu kalau dah jodoh nk buat mcm mne kan..

Syida Shukor said...

takut juga dengar macam tu kan . kesian tunang dia tu huuuuu . tapi kalau i jadi laki tu baik putus sekarang dari cerai berai masa kawen :|

Esah Anang said...

Ok nnt mama carikan...nk kawen sgt ke...no no no, blajar n keje dulu k, nnt sapa nk support persiapan...awk tu demand! hehehehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

mmm... sedap gak ceritanya..jodoh pertemuan di atur tuhan

Yot | is | Yati said...

tak pernah berhadapan lagik dengan kes arranged marriage ni. tak tau nk komen ape. tapi dalam kes kawan u perempuan tu mesti baik n tak silap kot kalau mak dia jodohkan dia dengan perempuan tu.

Anna Boleyn said...

huhu kesian kat tunang dia tu.
btw kawan c's tu, suruh dia ptus tunang jelah. dah tak de hati sngt kan. kesian woh. nnt kawen takkan nak terus cmtu gak. hoho

nina said...

haha..mcm payah je nak jwb MUET tu sbb kita tak lalui kan..seb bek da dgr pengalaman org.hihi..

intanurulfateha said...

@liyana aziz

hrp3 mcm tu lah :')

intanurulfateha said...

@KimiCnoL

hehe ;P

intanurulfateha said...

@dak eina

btul
redha je kan

intanurulfateha said...

@Syida Shukor

tu lah
tp mne tau, lps kawen nt die berubah :')

intanurulfateha said...

@Esah Anang

TAK NAKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!
angah maen3 je lahh T________T

intanurulfateha said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

btul~~

intanurulfateha said...

@Yot | is | Yati

btul
mesti berkat kan? :')

intanurulfateha said...

@Anna Boleyn


nt kene brainwash ngan mak die, insaf ah die tuh huhu

intanurulfateha said...

@nina

hehe tu la :P

MiSz SyuRa said...

bg alamat rumah si mr.R tu.. i rs nk g sunat kn die balik.. haish.. geram betol!

mier@merr said...

ai nak adi putra gakkkkkkk!!

niDa said...

fikir positive.. terima dia seadanya... mesti dia yg terbaik tuk kita...

intanurulfateha said...

@mier@merr

i x nk dia
i nk yg persis muka dia :')

intanurulfateha said...

@niDa

btul
insyaAllah ;')

iQaChumel said...

sume nak adi putra.
pe kes..?kang cite keburukan dia.
baru semua tahu.haha.
erk..iqa suh nenek cari kan.
serious.berkat kot.hee.
sis x pyh cr.xpyh suh sesape.
try petik jr tgk...beribu dtg.
hahaha

intanurulfateha said...

@MiSz SyuRa

hehe sabar ~

intanurulfateha said...

@iQaChumel

haha giler :P

iqa soh nenek cri?
bagusnyeee
gud gal~~

beribu yg dtg, tp kalau hati ni cume nk yg sorang tu cmne?
T_T

Puteri Iqa Izyan said...

hoho.kesian tunang die.
bkn ke lbh baik die trs trg je..
kang lmbt2,nysl..

tp kan,ne tau lps da kawen,jatuh centa! ;D

Syazwana said...

boley boley
tapi nak yg hensem cm adam
tak pon aaron
bahahahaha
xD

intanurulfateha said...

@Puteri Iqa Izyan

hehe btul3
ntah2 dgn sis je ckp cmtuh
blkng sis, mmg tgkap cintan :P

intanurulfateha said...

@Syazwana

tamao
i nk mcm adi putra jgk :P

AuTumN LeaVes said...

ohh! gua lmbat pick up entry ni!..
wohoho...siapa saja pasangan, asalkan sist bahagia. sebaiknya dengn si DIA yg tercinta hehehe...

saiko je sist tuu gua tau..;p

intanurulfateha said...

@AuTumN LeaVes

mudah-mudahan
aminn :')

zati said...

pilihan ibu bape yg terbaek, bukan ape penatlaaaaaa nak cri cinta, cinta kalau kawin xpe tapi kalau cinta putus d tengah jln??? sti menangis xb'lagu, ati t'ttup sudahhh :[[

intanurulfateha said...

@zati

hehe :')

Nurul chumel said...

wah. Adi Putra saje.
tpi sweet gak muka adi putra tuh.hehe..
I doakan yg terbaik utk u intan!

intanurulfateha said...

@Nurul chumel

muka hairi mcm adi putra kn nurul? :'(
i nak die..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13