Monday, November 15, 2010

.berpuasa di hari arafah

.

Salam.

Siapa yang berpuasa hari ni angkat tangan cepatttt... Dah dah, tak payah angkat lama-lama. Kang orang cakap riak pulak. Kuikuikui.. Hari ni dah 8 Zulhijjah.. Esok 9 dan lusa 10 Zulhijjah.. Meaning hari rabu ni kita rayaaaaaaaaaa! Yeayy!

Sebenarnya kalau nak di ikutkan, raya haji dengan raya puasa, raya haji lagi patut disambut meriah. I tengok sekarang ni, raya puasa yang kita semua celebrate beria-ia. Huhu. I pun sama jugak. Pandai cakap orang. :P

Korang tau tak Hari Arafah tu apa? Meh sini Ustajah Intan nak kasi tau. :P

Hari Arafah adalah hari yang kesembilan dari bulan Zulhijjah yang mana bagi jemaah haji mereka diwajibkan berada di padang Arafah untuk wuquf di sana. Bagi mereka yang tidak mengerjakan ibadat haji , disunatkan berpuasa. Pada hari ini juga disunatkan untuk mengumandangkan takbir.

Credit HERE.

So, bagi yang boleh puasa tu, puasa lah esok ek. Tapi untuk jemaah haji, disunatkan untuk tidak berpuasa. 11, 12 dan 13 tuh Hari Tashrik. Kita diharamkan untuk berpuasa pada hari tersebut. Tak yah lah korang terlebih rajin nak puasa time tuh ekk. :P

Dekat Mekah, ramai yang dah start puasa sebab doang sume raya esok. So, kalau ada yang puasa hari ni pun tak pe. Tapi yang tak boleh puasa tuh, sabar jer lah nyah. Mintak-mintak dipanjangkan umur tahun depan dan dapat puasa. Oyeah oyeahh! ^^,

Hari Arafah hari istimewa.
Dari Aisyah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Tidak ada suatu hari dimana Allah Taala paling banyak membebaskan hambaNya dari Neraka selain dari hari Arafah (9 Zulhijjah)." (Sahih Muslim)

Pujian Allah bagi orang yang wukuf di Arafah.
Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT. memuji mereka yang sedang wukuf di Arafah kepada penduduk langit dan berkata kepada mereka : “ Lihatlah kepada hamba-hamba-Ku yang datang kepada-Ku.“.(Riwayat Ahmad)

Digalakkan berpuasa kepada yang tidak menunaikan haji.
Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah (9 Zulhijjah)? maka jawab Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Dikaffarah(diampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Sahih Muslim)

Credit HERE.

Hah, terbeliak mata korang kan kan? So, apa lagik. Dah boleh-boleh pasang niat nak puasa esok. Heeee.... Selamat Hari Raya Korban! Korbankan lah apa yang patut. Jangan korbankan diri sendiri dah lah. =.='

Salam Aidiladha!
Esok wish lagik
Kuikuikui.

Zzzzzz..
kepala I saket gila pork
I need painkiller then
nak tidur sampai malam

Malam kang update lagik.

10 comments

Haneem said...

thanks for the info intan. harap-harap esok tak lupa jangan bangun² terus breakfast dah lah. :)

noorafzan said...

jom puasa sok!

Anna Boleyn said...

hehe samalah kita lebih semangat sambut raya puasa dari raya haji. sebab raya puasa tu sebelum tu kita puasa 30 hari tahan lapar dan dahaga. esok raya tu, boleh melantak puas2. raya haji ni rasa biasa sebba tak puasa sebelum tu.kikiki. tp mmg btol pon pttnya raya haji tu yg kena sambut lebey2. :)

fiq said...

x dapat puasa =(

Amanda Sasha said...

ow.nice one..

intanurulfateha said...

@Haneem

welkem ^^,

intanurulfateha said...

@noorafzan

kite takleh pose kak T__T

intanurulfateha said...

@Anna Boleyn

so, hana kne raye ruma sis kn? :P

intanurulfateha said...

@fiq

me too :'(

intanurulfateha said...

@Amanda Sasha

tq~ :')

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13