Wednesday, November 10, 2010

.chacha yang...... urgghhh! | angah rindu b tak?

.

Salam Readers~

I ada 3 orang adik. Yeop, Dik fiq dan Dik Cha. Yang paling I sayang mesti lah Dik Cha tapi I lagik prefer panggil dia Chacha. Its not that I tak sayang yang lagik dua orang tu, tapi sebab Chacha paling bongsu, mesti lah sayang lebeyyy kan. Plus Chacha comel. Yang lagi dua orang tu, errr sendiri mau ingat lah. Keh keh keh.

7 Disember nanti, genap umur Chacha 4 tahun. Dia cerdik. Dia bijak. Dia comel. Dan dia adorable. Dia dah pandai sebut "Ya Allah"... :")

Kadang-kadang kan, bila chacha cakap, dia suka bagi dialog pada I suruh ikut macam apa yang dia nak. Zzzzz.... Sebagai contoh, bila hujan turun...

Chacha : Angah jangan takut. Itu cuma hujan.
Angah : Angah tak takut lah
Chacha : Angah cakap lah, Chacha angah takut lah.
Angah : Chacha, angah takut lah
Chacha : Jangan risau. Chacha ada.

Comel kan? Rasa macam nak kasi pelempang kan? Haha. Ok, jom tengok ayat dia yang lain.

Angah : Chacha, angah lapar lah.
Chacha : Hmm chacha ade sebikut. Angah nak tak?
Angah : Angah nak biskut, bukan sebikut.

Time angin dia baik, baik lah dengan I. Kalau dia nangis, ya ampun memang bingit ah telinga neh. Buat tak tau jer. Nanti dia penat, dia berhenti nangis. Tapi kadang-kadang dia nangis macam orang kena sawan. Nak je bagi tangan kat muka dia. Ok tipu. Gila ke? Silap-silap tangan mama dekat muka I. =.=" Mama jer lah yang boleh pujuk dia. Anak mama kan? :) Tapi kadang-kadang dia pelik.

Chacha : Chacha nak tidur kat atas katil angah lah.
Angah : Jom lah.
Chacha : Hmm tak nak lah
Angah : =.="

Hari tu, Yeop ada suruh I belikan Chacha sayap pari-pari. Bila I belikan, Chacha suka sangat pakai. Then I tanya dia,

Angah : Awak ni pari-pari ek?
Chacha : Tak lah ngah. Chacha puteri raja.
Angah : =.="

Baru-baru ni, Pizza ada memperkenalkan Pizza baru yang bapak banyak cheese tuh. I tak try lagik. I cakap lah dengan Chacha, soh dia bodek mama atau abah, belanja pizza he he he

Angah : Chacha, jom lah kita pergi makan piza. Chacha ajak lah abah dengan mama. Angah tak ada duit.
Chacha : Chacha ada duit! Chacha ada banyakkk duit. (sambil tunjukkan tabung dia)
Angah : Takkan nak korek tabung pergi makan piza. T__T

Chacha dah pandai buang air kecik sendiri. Meaning, dah tak payah pakai pampers. Cuma, kalau nak outing family atau dia nak ter-bery, mama akan suruh pakaikan dia pampers sebab dia tak pandai bery dekat toilet lagik.

Chacha : Angah, chacha nak terber**.
Angah : Pergi amek pampers cepat. Angah pakaikan.
Chacha : *datang bawak 1 plastik pampers*
Angah : (aku cakap bawak satu je, mangkuk tul)

Part Sedih
Walaupun Chacha ni bukan adik kandung I, tapi dia sangat rapat dengan I. Bayangkan lah, sejak umur dia 1 hari, dia dah mengadap muka I. Huhu. Tapi, since I cuti semester ni, I tak ada apa-apa nak buat dekat rumah. Melayan dia jer lah. Jadik makin rapat dengan dia. Tapi kadang-kadang, dia buat I sedih dalam gembira.......

Chacha : Angah, besok angah rindu B tak?
Angah : Hmm kenape? *speechless* Hm..Chacha rindu B tak?
Chacha : Hm tak..chacha rindu kawan2 chacha jer.

Chacha : Angah tak telefon B ke?
Angah : Hm tak.

2-3 hari ni asyik ulang ayat yang sama jer. Nasib baik dia budak. Tak tau apape. Tapi ingatan dia pada B cukup kuat. Sedangkan dia yang kecik pun ingat dan tak lupa pada B, apatah lagi I yang dah tua bangka ni. Kan? Tapi kenapa mesti B? Mana A? Mana C? Mana huruf-huruf yang lain?? Zzzzz...

Cis, mula2 nak buat entry kelakar,
Jadik sedih pulak last-last
Dem!

Delete kang entry ni.
Zzzz..

Bai!

38 comments

kata kila said...

hehe comelnya chacha!

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

budak kecik xtau pape.. sabar jelah yang~ :)

Syazwana said...

comel la chacha
teringat kat anak sedare ai..
umur baru 3 taun
rinduuu!!

Cik Jari said...

:)

ziRaH <3 y0u! said...

sis intan..
yang dialog pampers tuh kita rasa cam sis salah..
sepatutnya sis kan yang cakap dialog last?
tapi sis tulis chacha jugak..:)

hee~
comel lah chacha nih..
suke part hujan tuh..
macam caring gilaa..
:D

liyana aziz said...

adore la adik kak intan.. cumel banyak2!

Diba Chan said...

chacha sgt chumel~~~~~~~!

Azza Zahra said...

Sweet bangat!
Suka dgr citer chacha dri
awal sampai abes.
So cute lar neh budak.

KimiCnoL said...

so sweet chacha =)

iQaChumel said...

chacha comel sangat3...
gila pandai dia bercakap.comel.
haha.hem..dia tak tahu pape sis.
xpe.teruskan berdoa =)

✿ CikCimi said...

chacha sicomel.
grrr !
geram la.
:D

::cikjuju::◕‿◕ said...

eyh jgn delete la sis...kalo nak delete delete bawah jer..

sgt kelakar la si chacha neh!!

Mardhiah Mohd Fuad said...

alalala..sweet nyer chacha...lawa rambut die..btw anak aku lahir 8 dec,,huhu.....jga chacha baik2!!

nina said...

comel je dak bijak macam chacha ni :)

chacha, angah rindu sis je skrg.hihi..

Puteri Iqa Izyan said...

comel la chacha.. sweet ayt2 die..

tp part yg last tuh...hmm..

sis kan kuat ;D

Siti Maisarah Zulhaimi said...

saya paling suka kalau kak intan tulis dialog chacha. lawak tahap antarabangsa!

εїз Cik Fasya εїз said...

kalau chacha pandai baca,mesti dia ckp,

angah jangan sedih-sedih.chacha ada..=')

Zayani said...

comel lah entry ni :)
suka mmbaca.

a i d a ; said...

bijaknya dia.

she's so sweet and cute. :D

intanurulfateha said...

@kata kila

angah die comel gk kan? :P

intanurulfateha said...

@☺[ai][sUmi]☺Chan

itu la :(

intanurulfateha said...

@Syazwana

hehe budak3 mmg comel :)

intanurulfateha said...

@Cik Jari

hi :)

intanurulfateha said...

@ziRaH

hahaha caring lah sgt :P

intanurulfateha said...

@liyana aziz

kakak die? :P

intanurulfateha said...

@Diba Chan

diba pun same :)

intanurulfateha said...

@Azza Zahra

hehe tq :)

intanurulfateha said...

@KimiCnoL

tq :)

intanurulfateha said...

@iQaChumel

yerpp
will neva stop praying :)

intanurulfateha said...

@✿ CikCimi

i lg geram hehe

intanurulfateha said...

@::cikjuju::◕‿◕

ermm syg lah nk delete :(

intanurulfateha said...

@Mardhiah Mohd Fuad

rmbut die ikal
tp klu x sikat, ya ampun T__T

intanurulfateha said...

@nina

angah rindu b :(

intanurulfateha said...

@Puteri Iqa Izyan

sis x kuat sbnrnye
pretend to be :(

intanurulfateha said...

@Siti Maisarah Zulhaimi

hehehe :P

intanurulfateha said...

@εїз Cik Fasya εїз

fasya
x mo ckp cmtu
sedih la :(

intanurulfateha said...

@Zayani

tq :)

intanurulfateha said...

@a i d a ;

tq aida :)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13