Tuesday, November 30, 2010

.siapa boyfriend dia pelaut atau tentera laut?

.

Salam.

Siapa boyfriend dia pelaut atau tentera laut? Best tak? Apa perasaan korang ada BF yang kerja dekat kapal? Yang jarang ada dekat darat, jarang jumpa. I tanya pasal pelaut/tentera laut ok. Yang BF dia tuh lanun, pergi main jauh-jauh. Teehehehe~ :P

Sebenarnya lately ni, I baik dengan seorang abang, Abang K. Dia pelaut. Dia selalu nasihat I. Jangan sedih, kena ikut macam dia, happy, tenang... Dia selalu cakap dengan I, "Dik, jangan sakit sakit.. Jaga kesihatan.. Jangan sedih sedih. Solat jangan tinggal.. " Setiap kali dia contact I, mesti pesanan yang sama dia bagi. Dia macam tau tau jer I tengah sedih and I ni senang sakit sakit. Eh...mana ada. I dah tak sedih lahhh. Wek! :P

Bangun tidur tadi, check inbox Facebook. Ada message dari dia lepas 2 hari tak ada khabar. Sebab dia cakap, dia dah start belayar. Tak boleh nak on Facebook selalu. Tadi Abang K bagi no handphone dia. Senang nanti nak contact. Tapi I try sms dia, tak dapat. Mungkin dia atas kapal sebab dia cakap, time dia message I tuh, dia berhenti sekejap dekat pelabuhan, isi minyak kapal.

Tapi I tak tau kenapa I rasa, dia dalam kesedihan sekarang. Tengok dekat status Facebook dia, dia macam tunggu someone. Mungkin girlfriend dia. Bila dah start belayar, macamana nak contact orang darat kan? Kalau facebook pun, kena tunggu ada line. Sama jugak macam handphone.

Hurmm......nothing...puas tunggu, tapi hampeh. Takpe la.... Bukan untuk kau..... Dah, pergi belayar sana.... Orang darat tak ada mau ingat kat pelaut mcm kau dah.... Pergi lah main jejauh.... Jangan balik balik lagi dah... Uhuk2.... ---- Lebih kurang macam ni status dia. Sedih kan? :'(

Tadi usha usha FB Abang K tu. Tengok video dia atas kapal. Ya Allah SWT, I jadi takut sangat. Sebab ombak kuat. Lepas tu, musim tengkujuh. Bukan semua orang boleh handle. I tak dapat nak share video tu dekat sini sebab tak dapat permission lagi dari Abang K tu. Nanti kalau dapat contact dia, I try mintak permission k.

Ya Allah SWT Ya Tuhanku, aku bersyukur kerana dapat menikmati musim tengkujuh yang Kau ciptakan ini. Dengan hujanMu yang mencurah curah, anginMu yang kencang dan lautMu yang berombak dahsyat, maka jauhkan lah aku dari segala malapetaka-malapetaka dunia ciptaan Mu ini Ya Allah SWT. Amin Ya Robbil'Alamin....... - Abang K
Ya Allah SWT.. Jauhkan Abang K dan rakan rakannya dari segala malapetaka. Sesungguhnya kepadaMu kami berlindung... - Intan

Dulu, I ada seorang kawan. Dia tentera laut. Dia pun selalu belayar. Dia pernah cerita dekat I, dia sedih sebab girlfriend dia curang. Dia susah-susah kerja, gadai nyawa untuk negara (cewah) tapi girlfriend dia buat macam tu. Dia eksaited balik kampung lepas habis belayar, tup tup kena tipu. Lepas tu, terus dia down gila. Tak nak ada GF dah. Isk... Sekarang pun I dah jarang contact dia.

Siapa-siapa yang ada BF kerja kapal, korang jangan la sesekali curang. Kesian tau. Dah lah mereka tu bertarung nyawa semua. Korang kat darat boleh main kayu tiga pulak =.= Kalau lah I ada BF atas kapal tuh, I akan selalu bagi semangat dekat dieorang. Jangan tinggalkan benda-benda yang wajib. Jangan buat benda bukan-bukan. Ingat tuhan selalu sebab risiko tinggi atas kerja macam tu. Kena kuat, kena sabar.

Tapi yang ada BF tak kerja kapal pun, tak yah lah nak curang. Jaga lah hubungan tuh elok elok elok elok yer anak anak. Nanti jadi macam mak ni kan dah susah. =.=

Korang take care yer.
Jangan nakal-nakal.
Bye~

Pssst!
Dah register Rakan Blogger Klik1Malaysia belum?
Klik SINI tau!

43 comments

Yayaa said...

dah register dah. huuu. eyh yaya ade mmber navy, selalu sgt tukar2 awek and masih mencari awek. sian die. hikhik

Qaseh dalia adelia said...

hurmmm xtau lah ape ade dalam pemikiran org2 yang curang kan...nak cari yg sempurna ke?tengok lah diri tu dulu kan...ade org yang terime diri seadanya dah bersyukur sgt ~

hamzah ian said...

sbb tu gua taknak kerja kapal..

::cikjuju::◕‿◕ said...

boipren saya bukan pelaut..

sbb saya takde boipren..heh..

suffer8zine said...

ayat last tu mahal

Terkini : Keputusan akhir undian Anugerah Blog Pilihan Malaysia bagi kategori Blog Personal Lelaki Pilihan

niesz said...

niesz nye secret admire bdk alam..hehe..mmg susah nk contact ngn die..selalu xde line..

Cik Tqah said...

kalo laki tuh yang curang cmne ekk??

εїз Cik Fasya εїз said...

baep sis..mdengar nasihat!

nanie said...

nani pnh ada bf kerja dkt kapal..
tp last2 bkn nani yg curang..
dye yg curang..huhu

::m!SS edURA hanUM:: said...

boyfrenz sy navy.mmg kena tahan dari segi mental.memula dia rekrut 6bulan sy xcontact ngan dia.then dia OJT 3bulan dan the latest dia p belayar..mmg meraung saya.
tetiba terasa sunyi lak.xda teman nak msg.call.dulu kredit cepat abis sbb call dia tapi skrg kredit xluak2 cz xleh nak hubungi dia.
tapi kan intan..kekadang sy terasa takut gak.takut salah sorang curang bila berjauhan nie.tp insya allah ikatan kami akan dikukuhkan lagi pada bulan depan.
lagi2 bila dah kwin mmg kena tahan mental and psiko.bukan laki jek.bini pun camtu juga.
jangan main kayu tiga..dan dia yang belayar juga kena ingat jangan wat mcam2.
mmg kalau fikirkan risk takut jek memanjang

Mysara Newrie said...

Sara punya bf ni bakal engineer marine. Awal2 lagi dia dah cakap yang dia akan pergi belayar utk jangka masa yang lama. So sara pun tak taw mcm mana nanti bila dia dah kerja sbb skrang dia masih study lagi. Insyallah ~ Sara akan cubalah setia dgn die :) Hehe :D

Btw Sara rasa Abang K tu tunggu Kak Intan kotttt ! Haha :D

bungakuning . said...

baru je bincang dengan kawan pasal BF pelaut nih . orang lain tak tahu lah , tapi me memang tak boleh . kena tengok jugak at least once a week . tak pun sebulan sekali pun tak pe .

intanurulfateha said...

@Yayaa

die single ek?
hensem x? smayang tinggal x?
kem salammmmmmm! hahaha

larikkk!

intanurulfateha said...

@Qaseh dalia adelia

btul! knp mesti nak curang kan? :'(

intanurulfateha said...

@hamzah ian

lu kn gay! haha

intanurulfateha said...

@suffer8zine

ayat yg mne? hihi

nurul lalala said...

nak mntak share kat fb eh?
kwn i ada bf kerja kapal..tp dia xpernah curang la~heee

intanurulfateha said...

@::cikjuju::◕‿◕

same lah :'(

intanurulfateha said...

@niesz

wahh bestnye ade scret admirer! :P

intanurulfateha said...

@Cik Tqah

die nk curang dgn siapa atas kapal tu? huhuu
kalau betul3 curang, setel lah elok3 k :')

intanurulfateha said...

@εїз Cik Fasya εїз

bagus! :P

intanurulfateha said...

@nanie

die curang ngan sape?

intanurulfateha said...

@::m!SS edURA hanUM::

bestnye ade bf :)
x pe la.. jage hbgn tu elok3 k
kene same3 memahami
gudlak for u guys :)

intanurulfateha said...

@Mysara Newrie

setia tauuu! :')

citt, abg K tunggu kak siti lahh :P
dato k = siti nurhaliza :P

intanurulfateha said...

@bungakuning .

pelaut/navy kene cri girl yg betul2 sabar kn? :)
untung mereka

sharamli said...

yang pergi belayar tu p0n jangan curang2 tau...hak3

intanurulfateha said...

@sharamli

hihihihi betul~ :P

intanurulfateha said...

@nurul lalala

share lah :)

Sofia Aimd said...

boyfriend i tentera darat. memang susah gak nak kontek tp tak kesahla coz i tau niat die masuk tentera pe & takde sbb nak curang pon. as long die bole setia, die ok, ok jela. tak jumpe & berhubung tu bukan alasan.

little cart00n said...

sis..bf elie tentera laut! :)
dulu2 dia g belayar, mmg sedih sebab kena tinggal!tp as time goes by, elie da bese..heheh
bygkan..kitorg kena berjauh selama 6 bulan..then 3 bulan..then bpe minggu lagi..
haish..penat den ranjau sorang2..
hahhaha ;p

BalqeesAmanda said...

kena jadi sangat memahami la kalau nak bf or suami yang seaferer ni..hidup kita kat darat dengan hidup mereka laut nun lain..kena tahan rindu la..hihii,

intanurulfateha said...

@Sofia Aimd

betul, x de alasan utk tak setia kan? :)

intanurulfateha said...

@little cart00n

kne biasekan
nt dah kawen senang :P

intanurulfateha said...

@BalqeesAmanda

yeahh betul hihi :P

eykameow said...

thnks share citer ni sis. btw, betul tu. msing2 kena lah jaga ikatan yg dah di bina. kalau salah sorang curang, mmg sedih yg amat! huh.

pstt, harap2 abg K dan pelaut2 yg lain selamat dlm mbuat kerja2 nya di sana. amin :)

.eyka.

intanurulfateha said...

@eykameow

eyka, x kire la, navy ke, keje bese ke, kalau salah soang curang, mmg sgt sedih kan? :(

aziey_za88 said...

yes memang betol. setia and jujur lam hub yang penting. xkesah la dekat ke jauh, lau hati betol2 hnya utk sorang, dan kerja dgn ikhlas, InsyaAllah kita sma2 dpt tempuh ngn baek. ;)

kENitPurLELanGi said...

pelaut ? hmm, hbngn dgn dorg perlukan ksabaran n kesetiaan ..

manjew said...

bf i pn student alam...i pn agak takot...tp syg sgat dkat die...die pn risau i xleh setia...tp i pcaya i boleh =)
tahun dapan die start belayr...
harap2 sis sume dapat bg tips untuk stay get along....

manjew said...

kpada pasangan2 pelaut/seafarer yg ade BBM add lah sy...leh kenal2...
sy amat pemarah...ehh silap peramah..hihih...

k.h.a.l.i.l.a said...

entry intan ni dah lama kan. huhu... tp tertarik plak nak bace. kawan saya ade sorg seafarer. slalu cerita pasal kapal2 die tu. ahah... baru je sailing balik dekat 2 minggu. x taw smpai mane dh sekarang. ade rezeki mb 6 bulan lg bru jumpe. :)

Dhaniya ShahNiza said...

Sedey lagik baca belog kamu dak chomel...sebab..kita serupa...hahhaha...kita kene banyak sabar..and kuat semangat tau..doa kita mengiringi pelayaran orang yang kita sayang.. :))

hannah leyvinna said...

assalamualaikum...nasib menimpah diri i..kena tahan mental..setiap hari tunggu mcj dr c dia..dpt mcj pun setiap mlm...tu pun dia slalu pesan jge kesihataan..jge diri..jgn pakai seksi..jgn bazir..jgn enjoy..i pun akan jawab `okay syg`...kalau bole sehari 1 kali je mcj nan c dia..kadang sampai dua hari tak mcj..fikiran jauh melayang..ape lah dia buat sekarang dah mkn ke belum sihat ke tidak..ke buat2 sihat..kadang sampai dua tiga bulan kena tinggal hati sedih je..tapi hati tetap sabar kte kena tahu dia berjuang tuk negara..now dia kat kem mlm slalu on duty..jumpa sebulan 2 kali tu pun tak tentu..now sabar n tahan mental mcm dorang..

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13