Wednesday, December 8, 2010

.tutorial meletakkan code banner dalam kotak

.

Salam.

Nampak tak banner baru yang comel dekat sidebar kiri I neh? Comel kan? Simple but nice. I order dekat Ayeem. RM10 jer sebab I dah bagi transparent image & jenis font pada dia. Kalau tak, lain cas dia kira. So, kalau berminat, boleh terjah blog Ayeem yer.

Semalam ada seorang blogger tanya I, macamana nak letak code banner tuh. Dan hari ni, bila check email, ada soalan yang sama. Senang jer sebenarnya. :-)

1) Gambar atas ni contoh code untuk banner korang.

<textarea rows="4" cols="20" name="code">(CODE BANNER)</textarea>
2) Ni pulak code untuk kotak yang akan diisi dengan code banner korang TAPI KORANG TAK BOLEH LETAK TERUS CODE BANNER TU DALAM CODE KOTAK. Errr paham tak? Hihi. Korang kena convert dulu code tu.

3) Korang kena convert code banner tu dekat website ni dulu kemudian, baru letak code banner tu dalam code kotak. Contoh :

Click to enlarge.

1 - Paste code banner.
2 - Tick format tags.
3 - Click convert.
4 - SIAP :-)

Selepas convert.

4) Baru lah letak code yang korang dah convert tuh macam dalam gambar dekat bawah ni.

* Korang boleh ubah rows dengan cols tu ikut suka hati korang k. Yang dekat atas ni, contoh size box banner I.

5) Dah settle semua, baru letak dalam html/javascript gadjet tu ek.

SELAMAT MENCUBA! :-)

Sesiapa yang tak ambil banner I tu lagi,
boleh lah ambil sekarang.
Yang dah ambil tapi banner lama,
boleh tukar dengan yang baru :P

27 comments

Fyka said...

lawaaaa gila banner ayeem wat,fyka smlm bru order..hehee..

liyanaziz said...

very nice!! suka banner sis.. comel! pinkish! love it!

~♥ iella ♥~ said...

Teringin gak nk wat...jelus la tngk..cantik sgt...header pun cantik ja..nk wat gak cmtue..

intanurulfateha said...

@Fyka

lawa kn?
sis nye banner sejam je siap
cpt gile huhu

intanurulfateha said...

@liyanaziz
hehe tenkiu :P

intanurulfateha said...

@~♥ iella ♥~

:) buat lah hihi ^^,

cikpia said...

ok, disahkan cantik..... =)

intanurulfateha said...

@cikpia

tq~ :-)

Nurul chumel said...

wahh..cun nya banner baru u syg!

intanurulfateha said...

@Nurul chumel

:-)tq~

adrinaqamarina said...

ha, rina pon tengah pk, bila sis nak tukar banner dari ayeem. sebb dye buat banner chumil!

intanurulfateha said...

@adrinaqamarina

duet tade
rina banje! pls~ :P

Puteri Iqa Izyan said...

wah.comel lah..
ni ghase nk buat jugak.
tp..err.sis blanje boleh? hehehe:P

intanurulfateha said...

@Puteri Iqa Izyan

byk cntik! :P

nur aqyla said...

cantek! saya nak ea? thank's akk :)

intanurulfateha said...

@nur aqyla

welkem :)

Ayeem Jemain said...

thanks promote! :D

intanurulfateha said...

@Ayeem Jemain

welkem :-P

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

lawa sgt banner awk..ne way thanx fior the tutorial

nurul harnani said...

x jadi la awk.. uwaaaa.. ble tolong ajar x?

camne awk nak guide sy? sy guna photobucket..

faraheartbeat said...

tanks cik intan :)

M@huJadiBuDakBaek said...

intan ley x aja cm ne nak wt banner cumil cm 2?

liyanaziz said...

kakak,,, jadi! tq! huk aloh, yana ada komen, camno x alert, mungkin sebelum ni x de banner.. kikikikikikiki

::ienafazlyna:: said...

nnti nak buat gak ar..skrg xde idea nak buat banner cumel2

RAINBOWgirl said...

sys, i ta fhm lh .

♫ Muhd Fyedaues ♫ said...

nk buat banner mcm ner...??
and dkt maner......
cer aja2.......

nie aquew nyer citer said...

sis , cm ner erk nk wat button follow dgn dashboard yg cute cm sis punye tu ..
nk wat gak la

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13