Wednesday, May 11, 2011

.segmen bersilat di dapur | puding caramel

.

Salam.

Hoyeahhh hoyeahhhh!!! Suke nyeeeeeeee.... I dah berjaya buat Puding Caramel dengan jayanya. Kuikuikui. Hebat jugak I neh kan kan? Tapi puding tuh macam lembek sikit lah. Ker dia memang lembek? Tapi puding tu sangat sedap ok. Tak kira lah lembek ke, keras ke, yang penting dia sedap. Rasa nak bagi je korang rasa kalau tak caya. Keh keh keh.

I buat puding neh sorang sorang jer. Ok tipu. Dengan Chacha sebenarnya. Dia tukang kacau telur sampai sudu jatuh dalam mangkuk. Memang mangkuk betul budak kecit neh. Hihihi. Cuak jugak mula-mula. I tanya mama, ashane nak kukus. Lepas tuh mama tunjuk lah cara mengukus. Gila vongok I neh, nak kukus pun tak reti. T__T

Lepas settle kukus semua, I sejukkan dalam freezer. Pesen tak menyabo I neh. Kuikuikui. Terus sejukkan dekat peti ais sebelah atas. Tapi takde lah ikan bagai dalam tuh sebab kat rumah I ada 3 peti ais. Yang I guna neh memang peti ais khas untuk air lahhhh..... =.= Sebelum I sejukkan, I tutup bekas loyang tuh guna aluminium foil. So, tak de lah bau bau lain yang akan melekat pada puding I. 

Hasilnyaaaa.... :-)

I sejukkan dalam 30 minit jer. Then, terus boleh makan. Gila teruja I time tuh. Mata berkaca kaca. Ting ting. Rasa macam nak pergi lari 363km sejam je nak bagitau semua orang I dah berjaya buat Puding Caramel tanpa gula nya hangus walau sedikit pun.. Bangga bangga~ Haha. Padahal puding ni lah antara puding yang sangat senang di buat di dunia. Hahaha. Diam diam sudeyyy....

So, kalau korang nak buat, boleh tengok resepi dekat SINI atau dekat SINI. Wish u luckkk! Tapi... jangan makan pusing neh selalu. Mama I cakap boleh sakit kencing manis sebab manis gila ok. Huhu. 

So, sila lah sediakan air mineral botol besar di sebelah pinggan puding anda setiap kali anda makan macam gambar dekat atas neh ok. :-p

Ok, I nak sambung breakfast makan puding. Feeling macam dok oversea lah konon makan puding caramel pagi pagi buta. Keh keh keh. Ok baiiiiiii!!!

13 comments

Cikbeyla Nabiella said...

waa, nampak yummy! :D
nak try nak tryy!! :p

syaza kelyza said...

wow nak rasa jugakkk sis ! :D

CutieIntan said...

wahhh sedapnyerr post sikit kat cik intan pleasee

MiSs D said...

hye kak intan..wah2 da hbs exm ni ley buat mcm2 ye..hehe raha nk minta resepi ley?

ctie anis said...

wah..nampak sedap....

SIELA MIKAIE said...

nmpk menarik! post jb sikit..:P

hani apandi said...

menjadi gak puding dia.
nak juga try ni.hehe

YayanMidori said...

wahhh .
congrates sis :)
hehe
cdapny !
yummy !

cik aiLebiu said...

tahniahhh..i dah lama nak try buat tp mcm tak yakin je...hehe...

eykameow said...

kacang goreng je kan nak buat? hehehe ;D

Erin said...

one of my fav!! :D

enyheartsdiamond said...

favourite lah! nak buat nanti :D

aLya maNip said...

wooowww..da tak lama nak makan nasi mnyak ni sys..hehe

nnt leh la hidang kat super k..hihi

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13