Friday, June 3, 2011

.segmen bersilat di dapur | apam polkadot

.

Salam.

Hoyeah hoyeah! I berjaya buat apam polka dot dengan jayanya! Hakhak. *gelak suka yang gedik* Ektuali tak de lah berjaya sangat sebab bentuk dia tak menawan kalbu. Dem ah. Tak jadik bulat sangat sebab cup dia terlalu kecit dan lepas tuh kembang. Lepas tuh guna cup besar lepas tuh besar sangat. Lepas tuh sebenarnya tuh cup untuk buat biskut cornflakes time raya nanti.  =.= 

Ah peduli. Janji I dah try. Lepas neh boleh buat lagik. Practice makes perfect katanya. Huhuhu. Time I nak buat tuh, tetiba Super K call. Before tuh, I call dia dulu, tapi tak angkat. Baru angkat bekas kukus yang pertama, tetiba hp I bunyik.

Aishiteruuu~~
Aishiteruuuuu~~~
*Bunyik ringtone*

Intan : Hello, Assalamualaikum.
Super K : Wa'salam. Sayang tengah buat apa?
Intan : Kite tengah buat apam polka dot. Baru je angkat. Jadiii! Terer tak kita buat? Hehehe. *cakap dengan penuh eksaited*
Super K : Apam polka dot tuh apa? 
Intan : Alaaa...macam ni laaa.. bla bla bla *cuba terangkan* 
Super K : Pandai sayang abang neh buat apam polka dot. Nanti dah kawen, kita bukak kedai kek untuk sayang ek.
Intan : Hehehe. *kembang vontot* Nanti kita mms ek gambar apam polka dot neh. Kite nak sambung buat neh.
Super K : Ok ok. Pergi lah buat. Bye. Assalamualaikum.
Intan : Byee~~ Wa'salam.

Lepas tuh I pun sambung lah buat. Ikut sukatan yang kawan I kasik, dapat 3x kukus apam tuh. I buat apam polka dot tuh di bantu oleh pembantu setia, Cik Puan Chacha dan Yeop. Huhu. 

I beli bahan bahan dekat Econsave jer. Kalau nak resepi, boleh tengok dekat belog MOKDE I. Kiteorang belajar dari salah sorang geng kapal, Lydiawani. Credit to her. Tapi doang punya apam polka dot shomel shomel. I punya shomot T__T 

Macam biasa, I modified resepi apam tuh. Inti apam tuh sepatutnya kena letak filling. Filling neh lebey kurang macam jem tapi bukan. Puas carik satu Econsave. Nak pergi kedai jual bahan bahan kek, tak tau pulak dekat area Muar neh kat mana. Lagipun masa pergi beli bahan bahan neh, I pergi dengan adik I. Malas nak  call call mama, tanya kat mana. So, guna lah apa yang ada. I gantikan Filling dengan Chocolate Chips dan rasa dia NOT BAD! Haha. I loikeeee~

Lepas settle buat apam polka dot tu semua, I mms Super K tapi no respon. Dem. Dia neh dapat ke tak mms haku neh. Pastu I call dia, rupanya dia tengah makan nasik. Asek makan nasik je, ashane perut tak maju ke depan. Kuikuikui. Pastu I cakap ah dengan dia, Dapat tak mms kite? Pastu dia cakap baru lepas makan, nak tengok sat. Pastu dia cakap, Ohhh macam ni kerr.... Abang ingat apa tadi.. Tapi kiteorang tak dapat borak lama sebab I bongeng gayut fon depan mama. I kan pemalu. (Kamus Intan : Bongeng = Malu) 

Muke gembira. 
^.^

Walapun rupa shomot, tapi rasa dia shomel.
Tolong lah percaya! 
:-D

Ada chocolate di dalam.

Ok, tempahan di buka sekarang.
Jangan lepaskan peluang!

Agak agak ada orang nak tempah tak?
Keh keh keh.

28 comments

HuMayRa_96 said...

wow !
comel nyeee apam niee .
nak rase !! hehe :D
rupe pon da terliur ,
kalau rase ??
for sure lah sedapkan ! =p
kak intan memang pandai buad kek :)

cik Dil said...

okey laa tu..shomel2 jer..^^ nak satuu...

Cik Azizah said...

wah nmpak sedap la apam tu! nak resipi intan!

Hati Tisu said...

wiiiiiweeeeeeeeeeeeet !!!

SyahmiFikri said...

haha.. comel cam tuan nye.. heheh!

lawak la tgok bentuk dia

Cik Reena Tan said...

baru tadik google resepi.. intan da buat dulu.. sok lusa nak buat jugak la.. tgk sape punye apam polkadot lagik comel. hehehehe! *gurau jek*

asfz lily said...

wah!! sis, post kat umah asfz SKG!!! teheee.. :)

Nurulchumel said...

congrates syg! :)

Tiqiezaidi :) said...

Kak intn nie comel lah :)

emieysandra said...

mcm pelik je apam polka dot sis ni, ehehe..

Tiara said...

sis,kt jln sulaiman ade 1 kdai kek.mcm2 adoo... huhuh cam sedap jek apam dot2 tu,wt org lapaq jek memlm ni siss oii... ^_^

Cik Mary said...

hahaha, first trial, ok la. walaupun apam ber segi.. hehe

xfatynx said...

Intan, thanks fr linking me :). Geng kapal eh. Salam kenal ^_____^

amber tiffany said...

sayang <3 comel la apam tu =) kalau buat colour lain lagi comel kang syg =)

at least you buat jadi -__- masa I nak buat cake utk si dia , I dah kecoh kata nak buat cake la apa lah itu ini , last2 cake I jadi macam kuih kasui -_-'' bayangkan cepat . cuma choc dia mnejadi -_-''

i bagi jugak kat beliau . so beliau telan jugak . 2,3 hari pastu beliau mengaku sakit perut -_-'' okay

sharamli said...

nak!

cikpia said...

caption nyer ADA COKLAT DI DALAM.. tapi awat kaler ijau??

Atie iskandar said...

sebenarnye da jadi tue.. tapi mse awk kukus sepatutnye kena letak dalam bekas cam lompang tue.. baru dy tak kembang camtu..
kite da penah buat da..
kalau tak keberatan mehlah tgk.. mane tau ley tolong sesikit..

http://atieiskandar79.blogspot.com/2011/03/my-sweet-apam.html

Little Girls ツ said...

wahh , mesti sedapp nie . pandai sis buad :D

dark r0se said...

santek jek~ tak shomot pownnn~:) hehe..pndai intan wat apammm..leh la konsi resipiiii~:)

Are-Gya said...

oder2..yummm

Rowena Chasez said...

wahhh..
u pon buat jugak?
bestnyer..
i nie biler laa nak start belajar masok dapur..
huhuuu~

syufaa said...

ahaha..comey sgt!
xsmpai ati nk mkn!

ahsfantasy24 said...

alalalalaaa..
shukenyer.....
shumel n cute~
^^,

syafiqakarim said...

nak tempah 100 biji.
esok ptg sy amek.
mekasih ;p

dianazlan ♥ said...

mcm sedap je muffin akk buat!! terliur~ haha

faizal said...

sis, kedai barang kek kat muar dkat je dgn econsave. dkat taman orkid ada jessery. kita beli barang kek selalu kat situ. huhu~ :p lpas nie boleh la anta sekotak dua

mama ikhwan & Ikha said...

hahahahahah tapi ok lah berani ,mencuba.. akak pun nak cuba gak lah.. hehehhe.... cayok2 lepas nim mesti adik intan jadik expert cam wat blog nim.. hehhehe

oPiE iSa said...

saya nak buat jga. nak try. apa maksud u guna choclate? ape eik tu? i taktahu apa tu filing....
*sgt bodo dlm memasak kuih muih..hehe*

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13