Friday, July 29, 2011

.cincin silver, suasa atau platinum ?

.

Salam.

Semalam dok survey survey cincin. Saja je lah cuci cuci mata. Tak salah kan kan? Keh keh keh. Memandang kan lelaki tak boleh pakai emas, so kite tengok lah cincin suasa sebab tak silap kite, biasa lelaki pakai cincin suasa.

Tak sure ni silver atau platinum.
Tapi santek kan design dia?
:)

Kite ni bukan reti sangat pasal pilih pilih cincin neh. >__<" Nanti masa beli, kena bawak Mama sekali. Kalau tak, mesti tak reti pilih. Ntah zaman bila nak beli. Survey je over. :-P

Kite : Tadi kite survey cincin untuk sayang. RM*** lebih. Santek. Simple but nice. Cincin suasa. Ni link. Bla bla bla... Cuba awak tengok.
Dia : Santek. Abang suka. Survey lah cincin emas untuk sayang sekali.
Kite : Ok.. :-) Tapi kenapa cincin lelaki lagi mahal dari cincin perempuan ek?
Dia : Memang lah. Ingat lelaki tak de harga diri ke? Hahahaha.
Kite : Dem. Zzzzzzz. =.="

Tadi, kite survey survey lagik. Tetiba kite dapat tau yang HARAM BAGI LELAKI MEMAKAI CINCIN SUASA. Sebab? Suasa adalah campuran emas. Walaupun sedikit, tapi tetap HARAM. OMG. Cancel cincin yang survey semalam tuh. T___T

Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.

Kalau tak caya, cuba korang try baca entry penuh dekat LINK NI. Kite pun baru dapat tau. Huhuhu. So, kena survey cincin platinum pulak lepas neh. Tak sure harga dia berapa. Tapi cincin silver pun ok. Kite try google, ramai je kasik cincin silver pada lelaki. Dan rasanya silver lagik murah dari platinum. Tapi mama kite cakap,

Ok fine, 
Nanti teman angah pergi kedai yang jual 
platinum & silver mahal ye mama!
^_______^

Tapi mesti lah kena bawak tuan punya jari
Satgi tak muat, naya jek :-P

11 comments

Cik Qiqi said...

suka ayat nie "memang lah . ingat lelaki tak de harga diri ke ?"

seriously , ayat tu memang awesome ;D

✿ cikcimi said...

tolong surveyyyy tuk kite sekali. :P

Lovely Emy said...

babe, try consider palladium, xsilap org kata campuran silver dan platinum, mahal dari silver tapi murah dari platinum :D

nuruashia ♥ said...

mas puteh terus kak :P

darkrose~ said...

perghhh~ intan siap ade penasihat lagi tew~ mama~:) ros doakan intan ok?;) cepat3 la..nak mamam nasik minyak!:)

cik Nemo said...

Dah tu nak bagi cincin ape ni?????

cik nur said...

hehehe nur pun ingt suasa boleh tak tahu la haram jgak..tapi kalo kteroh couple ring silver jer hehehe

enyheartsdiamond said...

kalau ada duit lebih, belikan platinum :)

εїз Cik Fasya εїз said...

betul tu sis..laki xleh pkai suasa..dulu cm femes je laki pkai suasa.skrg br tau kan..

fasya pn igt nk beli silver je memandangkan duit xberapa nk ade..tp mama sibuk suh beli platinum.oleh itu,haruslah kenas sponsor..tp platinum tu xde choice sgt..ri tu da survey ckit2..pattern dia just biasa je la..xde sgt yg ade permata bagai ni..silver byk la yg ade permata gtu..

just sharing..;))

mau tunang yer..hehe

Miss Sunshine said...

platinum cantik tapi sangat mahal... kalau mampu, boleh je... ade yang murah sikit, palladium, platim...
tapi pakai perak@silver sunnah nabi tau... boleh cari kat blog2 b2b.

nadya said...

ermm kt mne awk survey cincin silver/platinum tu? online ke jln2 cari makan? klu online blh bgtau link dia?

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13