Wednesday, July 20, 2011

.segmen bersilat di dapur | pulut durian

.

Salam.

Ohhh yeahhhhh! Dalam segmen kali neh, I nak kongsi rahsia resepi ashane nak buat Pulut Durian. Pulut durian neh ada banyak versi. Pantai timur, utara, selatan. Yang I buat neh, resepi modified. Belasah je lah. Memula tengok resepi dekat SINI, lepas tuh macam pening je. =.="

I tak de penyukat. >.< Ikut dalam resepi tuh, kena letak 500ml santan lah, ape lah. Macam susah je, so I gunakan alternatif laen. Mari kite berkenalan dengan bahan bahan dulu ek.

Bahan bahan untuk Kuah (Serawa)
2 biji durian (durian yang kecik. kalau durian tu besar, sebijik cukup kot)
1 gelas air 
2 gelas santan kelapa 
1 ketul gula Melaka (hiris kecit kecit)
1/2 senduk gula pasir
1/2 sudu garam
2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air sikit)
Daun pandan

Ni cara I masak tau. Err bagi yang PRO tuh, tak yah ler kutuk tukang masak amateur macam I neh. Yang penting, ending dia jadik! Kah kah. 

Mari kita mula!

1) Didih kan segelas air tuh dalam periuk. 
2) Masukkan gula melaka yang dah hiris tuh. Kacau kacau, nanti gula tuh hancur. 
3) Masukkan pulak gula pasir. Kacau lagik. 
4) Pastu masukkan santan. Masak sampai dia masak. Haha. 
5) Lepas tuh masukkan durian. bancuhan tepung, dan last sekali, garam! 
6) Lepas tuh masukkan pulak daun pandan. 
7) Kacau sampai didih then SIAP! ^_^

Bahan bahan untuk Pulut
Pulut
Air
Sedikit garam

1) Masak pulut macam masak nasik. (tapi i kukus sebab tak reti masak atas dapur. rice cooker pulak ade nasik =.=')
2) SIAP ^_^

Kemudian, boleh hidangkan ikut sukati korang. 
Selamat mencuba!

Resepi ni sesuai lah di buat time musim durian sekarang neh. Terima kasih kepada Penderma Durian. Sayang awak lebih lah. Nanti kite buat Pulut Durian untuk awak ek.

Ailafyuuushooomac..
Jom kawen sekarang!
 ^___^

16 comments

Qaseh Nurani said...

sentuk ke senduk sis???kng nk try kna cri sentuk mne nk jmp??hehhehe...;p

sdp je tgk...kna cube try test ni..;)

cik Dil said...

kat rumah dil pun, buat pulut durian ari nii..tp mama la yg buat..heheh..dil cuma baham jer..

AzieMan said...

pandainya intan masak pulut durian...nmpk sedap mesti sedap..

Umie Artoqiemie said...

JOM B’SILAT

~LP Lum~ said...

salam intan~

hehhee.. dah ada kemajuan nmpaknya... ^^

Cik Qiqi said...

hahahaha . . pandai masak pulut durian , terus ajak kawen eakh ? bijak ! :D

Hati Tisu said...

nak :)

Puteri Iqa Izyan said...

dah boleh dah kawen =P

::..With Love..:: said...

Sedapnya, dah lama tak makan..
Cak! Senyum selalu ('',)

ROSMARIEZA BINTI ROFIEE said...

citer kawen3 jek dy skunk ni kn?:P

hairul aqua said...

nyum2! lapar la pulak.hehe.

Nur Aien Mamat said...

wah.. nampak sedap tuh.. mmg lau musim durian tu yg paling fvrite org buat kan?? good try :)

-✿Ayu✿- said...

wah...super K dah boleh masuk minang nih...hehehe...

✿ cikcimi said...

hiks. mak kite baru masak bape hari lepas. :D

[sutera kasih] said...

nampak sedap lah :)

cik kiah yang meriah said...

sedapnye pulut durian.
org muar punye fevret nie =)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13