Thursday, July 21, 2011

.segmen bersilat di dapur | spagetti bolognese

.

Salam.

Heeee. Hari ni kite belajar masak lagik. Kali ni kite belajar dari resepi macik-faveret-to-be kite.. Cik Lula Eyzatul ^_^ Boleh tengok SINI untuk resepi asal Spagetti Bolognese macik kite tu ek. :-) Yang kite buat ni, resepi dia macam dekat bawah ni.

Bahan bahan
1) Sebiji bawang merah
2) 5 biji bawang putih 
3) 1 tin kecik sos spagetti kimball
4) 1 tin kecik tomato puree kimball
5) 1 peket daging lembur kisar kite gune Saudi sebab nak beli Ramly, habesss. T_T 
6) 1 tin besar cendawan butang potong dua cendawan tuh kalau takut tercekik :-P
7) 1 batang saderi hiris nipis nipis
8) 3 keping cisdel
9) cili kering yang telah di blend 
10) sebungkus spagetti
11) garam & gula ikut suka :-P

Cara-cara buat Sos Spagetti
1) Memula tumbuk bawang merah dengan bawang putih tuh. Then tumis.
2) Masukkan 2 sudu cili kering yang dah blend tu. Kalau nak pedas, tambah lah lagik. Tumis lagik. 
3) Masukkan 1/2 sudu garam. Gaulkan lagik.
4) Masukkan daging lembu kisar. Gaul kan daging tu masak. I masukkan semua daging tu. Tak de sukat sukat. Hoho.
5) Masukkan 3 keping cisdel tuh. Gaul gaul lagik.
6) Masukkan sos spagetti. Gaul 3 minit. Then masukkan pulak tomato puree.
7) Masukkan 2 sudu gula. Kalau tak suka masam, masukkan lah ikut sedap korang.
8) Lepas agak agak macam dah masak tu, korang masukkan pulak cendawan.
9) Last sekali, masukkan batang saderi yang dah hiris tuh.
10) Gaul gaul lagik dan siapppppp!

Cara cara masak spagetti
1) Rebus spagetti tuh letak garam sikit time rebus
2) Lepas rebus, keringkan air.
3) Then gaulkan dengan minyak zaiton. Kalau takde minyak zaiton, guna butter.
4) Then siapppppp! Boleh lah di hidangkannnn ^____^
Credit to Fayad ^_^



*kring kring*

Dia : Uiii... buat apa tuh? Baru bangun tido lettew!
Kite : Mana ade. Kite baru lepas siap masak. Baru nak makan ni. Jemput makan.
Dia : Makan lah dulu ek. Abang nak mandi mandi semua dulu..
Kite : Eleh, cakap orang, padahal dia yang bangun lambat!
Dia : Hehehe.
Kite : Kite masak spagetti tadi. Sedappp.
Dia : Gemuk lah abang lepas kawen nanti. Hari hari sayang masak. Hehe.
Kite : Tak sangka kite boleh masak spagetti. Sedap pulak tuh. Hehehe.
Dia : Ha'ah. Abang pun tak sangka sayang boleh masak. Haha *gelak menganjing*
Kite : Woiiii! Kurang asam! Kutuk kite lettew!
Dia : Hahaha. Mana ade.

Heeeee...senang je kan?
Selamat mencuba!
^_______^

11 comments

Cik Qiqi said...

yummy ! bestnya . . kecur air liur nie . .

Fi_Qa said...

wahhhhh spageti!!!!

♥yaya budak suka embun♥ said...

waaaaaaa...
sedapnye!
bak sepinggan!
hehehehe

Fi_Qa said...

saya buat untuk ltak blockquote dlm kotak2 tak menjadi lah...camne ni....

Hati Tisu said...

chef intan !!!

♥ cik_farah ♥ said...

nak try la..
mcm senang.. heheh

[sutera kasih] said...

wahhhh bolehla try nnti ni hehe

Ainul Hayat said...

HAHAHA...lawak je konbesesen korang berdua ni. Menarekz lak sepegeti tu....m

Aweyn said...

cimiiiiiiii
nnti aweyn balik rmh nk tryyyyy recipe ni. ehehe

Eyka said...

pingn dy same macm pingn umah titew laaa~ lalalallala~ haha:P

cik aiLebiu said...

huihh nampak sedap pla klu buat sendirik sos dia..slalu guna yg prego tu je...

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13