Monday, August 22, 2011

.segmen bersilat di dapur | biskut coklat badam rangup krup krap

.

Salam.

Pesen namakan biskut sendirik. Keh keh keh. Dan petang tadik, kite buat lagik biskut raya. Hoyeahh! Berjayaaaa... Ok, dah boleh kawen dah. Kikikikiki. Pesen dah kawen nanti nak sumbat mulut laki haku dengan biskut raya hari hari agaknye! (-.-")

Tapi pakwe kite cakap, dia suka biskut coklat. Harap harap, kalau dia raya rumah kite nanti, dia suka lah biskut neh.. Wuuuuu~~ *praying*

Baru cetak. 
Kite masih amateur dalam proses mencetak biskut.
(>__<)

Hoyeahh dah kembang naek dan santek!
I loikeeee...

Sedia untuk di makan!
Tak semestinya rupa buruk, rasa buruk. 
Keh keh keh.

Errr nak resepi ker? Segannya nak share. Hihihi. Ektuali, resepi sama je macam biskut yang kite buat semalam tuh. Cuma kite modified sikit. Kite add-on serbuk koko dengan badam. Yang lain lain sama. (^_^) Rangup sangat biskut neh. Chacha asek ngap je. 

Bahan-bahan.
1) 1 cawan tepung gandum (diayak)
2) 3/4 sudu baking soda
3) 1/4 sudu garam
4) 1/2 cawan butter/marjerin (dicairkan)
5) 1/2 cawan gula perang
6) 1/3 cawan gula halus
7) 1/2 sudu esen vanila
8) 1/2 cawan coklat chip
9) 2 sudu serbuk koko
10) 1/2 cawan badam hancur
11) Coklat Rise (Untuk hiasan)

Cara-cara
1) Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk.
2) Pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati dalam mangkuk lain.
3) Masukkan campuran tepung+baking soda+garam+serbuk koko tadi dalam mangkuk step kedua dan kacau sampai sebati.
4) Lepas tu, masukkan coklat chip dan badam lepastu kacau lagi.
5) Lepas tuh cetak adunan tuh ikut rupa pencetak ashane yang korang suka dan letak atas tray. Pastu hias lah atas biskut tuh dengan coklat rise. Then pastikan jarak antara satu biskut dengan yang lain lebih kurang 1.5-2 inci sebab nanti biskut tu kembang.
6) Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna coklat keemasan dalam suhu 150'C.
7) Lepas siap bakar, sejukkan dulu then boleh simpan dalam balang kedap udara.

*** Biskut ini agak manis so kalau nak kurangkan manis, korang guna hanya 1/4 atau 1/3 cawan gula perang.

Macam tuh je. Senang kan? Bahan bahan dia simple, murah dan paling penting, biskut neh rangup dan sedap! Tak caya, try lah.

Selamat Mencuba!
(^____^)


Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P

12 comments

Aidatherockstar ! said...

WOW macam sedaaaaap jeee. Hehe

ninie_azriena said...

nak !!
cepat post =0

Freaky said...

nampak sangat comel.. nak sikit :D

Mr feckry said...

alamak sedap la wA tengok

bella_bumbum said...

aduhhhh sedapnya kak! peberet kita tu biskut cekelat T.T

adrinaqamarina said...

sis, rina tak berapa suka biskut coklat, boleh pegi rumah jugak tak? heheheh.



tapi rina suka biskut badam je! biskut coklat badm tak suka. *kemain memilih* :P

cikcimi said...

lagi satu pesen letak peanut butter. sedap jugakkk. :D

nurul afika said...

kak intan meh la nak rasa sikit..hehe

ahsfantasy24 said...

selamat berbiskut!
:)

Edy Fee said...

sedapnye...post la sikit ke rumah.hehehe

Mahfuzah said...

Wah..nmpk cam sedap!

rosnah kak rose said...

walau nampak gelap tapi tetap nampak sedap post mai kak rose nak rasa pastu boleh bagi markah berapa persen......

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13