Thursday, August 25, 2011

.segmen bersilat di dapur | biskut dahlia suka hati

.

Salam.

Hoyeahhh! Another biskut yang berjaya kite buat. *angkat kening sikit* Kui kui kui. Ada orang panggil, biskut neh, biskut semperit, ada orang panggil biskut dahlia. Padahal guna bahan yang sama. Guna beza pada bentuk dia je kot. 

Dah siap letak dalam bekas.
Nak kasik MIL-to-be Sabtu nanti.
Keh keh keh.

Kalau semperit, dia panjang panjang. Kalau dahlia, bentuk bunga. (^__^) Biasa orang letak ceri kat tengah tengah sebagai hiasan tapi kite terlupa nak beli ceri. So, guna je apa yang ada. Letak bintang bintang. Baru lah nampak muda. Huhuhu.

Nak resepi ker? Ngeee.. Sama je macam resepi biskut semperit hari tuuu.

Bahan-bahan
1) 300g butter
2) 160g gula aising
3) 100g tepung jagung
4) 160g tepung kastard
5) 240g tepung gandum *kawan kite cakap, goreng dulu tepung ni kalau nak sedap dan kite goreng!
6) 2 biji kuning telur

Cara-cara
1) Pukul butter, gula aising hingga kembang.
2) Masukkan kuning telur, kacau sebati.
3) Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
4) Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
5) Bakar 150C selama 20 minit.

Credit resepi dekat SINI.

So far, kite dah buat 4 jenis biskut raya. Klik nama biskut untuk resepi.

  1. Biskut Cornflakes
  2. Biskut Coklat Chips
  3. Biskut Coklat Badam
  4. Biskut Semperit/Dahlia

Ingat lepas kawen nanti, kalau Irfan tak kasik kerja, nak bukak bakery. Kah kah. Tapi before tuh kena lah pergi kelas buat kek atau biskut. Kite suka buat benda benda macamneh, cuma tak cukup skill jer. Hihihi. 

Rasa macam nak buat biskut lain
tapi tatau nak buat biskut apa. 
Any idea? 

6 comments

ninie_azriena said...

dahlia oh dahlia..
ninie dah wat dah biskut ni =)

Eyka said...

klu eyka..eyka suke buat kek cokelat dari biskut..sedapp wooo :)

#klu nak besh test laa buat macarons..haha:)

♥ MS ♥ said...

tehehehe. dah siap dah buat biskut ni. :D

shahbana|safinaz said...

i suka buat honey conflakes, easy, faster and simple.pastu boleh dapat banyak pulak tuu...

darkrose~ said...

pandai intan buat biskut raya!:) nak sikit..meh pos kat ros sikit kuih3 yang adew..hihi:D

cikcimi said...

oi bile nak buat sarang semutnyeee. :P

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13