Sunday, August 21, 2011

.segmen bersilat di dapur | biskut emping jagung coklat bermadu

.

Salam.

Kemain nama biskut panjang kannnnn.. Kah kah. Padahal senang gila buat. Biskut raya paling senang dalam dunia! Errr..cakap biskut cornflakes dah lah kan. Wuwuwuuu.. Kite nak share resepi pun rasa macam malu. Keh keh keh. Saje je buat biskut neh. Isi masa lapang. Padahal mama dah beli biskut raya banyak dah. (-.-")



Panas dari oven......

Patutnya biskut conflakes neh siap lama dah. Tapi asek masuk mulut je cornflakes neh. Bukan mulut kite je, mulut Chacha, mulut Yeop lagik. Ashane nak siap cepat. Wuwuwuwuuuuu~~

Tapi mekasih kepada adik kite, Yeop sebab tolong jaga oven.  Kalau dia tak tolong, memang takde nak buat biskut raya neh soang soang. (>___<)

Bahan-bahan
1) 1 kotak besar cornflakes (Kite gune jenama kellogs, kotak besar. Harga RM4.99)
2) 1 botol madu (Kite gune madu yang dalam botol plastik tu. Dalam RM8 harga dia)
3) 1 bar coklat masakan (Yang besar, jenama Van Houten)
4) Hiasan bentuk love
5) Mangkuk kertas

Cara-cara
1) Cairkan coklat masakan
2) Masukkan cornflakes
3) Gaul semua cornflakes tuh dengan coklat. Sambil tuh masukkan madu tu sket sket.
4) Lepas tuh masukkan cornflakes dalam mangkuk kertas.
5) Letak hiasan atas cornflakes tuh.
6) Bakar dalam oven pada suhu 100' dalam 5-10 minit.
7) Siap!

Tadi buat dalam 130 bijik. Adik kite cakap, esok buat lagik. Wuuu~ Best je dok makan biskut neh tadik. Sedap dan rangup! Esok nak buat kuih semperit, choc chip and biskut sarang semut. :-) Tapi kena start awal sikit lah. Kang tak siap. Tapi tanak buat siang siang. Kang tak boleh rasa. (-.-") 

Psst : Biskut Cornflakes neh TAK MANIS SANGAT sebab cornflakes dia BANYAK. So, jangan risau pasal manis sangat ke apa. Ok? :-)

K bai!
Klik SINI untuk tengok Resepi Biskut yang lain
Ngeeeeeee.... :-P

15 comments

diba said...

wah..tu msti manis smpi gelp je kale dye..hehe org pn suka ngat kueh ni;p

Teha Nur Fateha said...

wah macam senang nk try la!

adrinaqamarina said...

wow! puasnye hati boleh tengok heheh. lepas mengidam. phew~


;)

biskut emping jagung~

bella_bumbum said...

bestnyeeee dapat buat kuih raya. ni yang tak sabar nak balik rumah ni. heheh

EkaBukanMakcikKau said...

sedap sangat ke ? bukan apa kalau sedap hulur hulur ahh lapan ploh ketul kat saya ni , ececechh hahaha

Gieyana said...

nmpak menarik..nnt akak nk try..tu kalau sempat nk buat..ngeh3x..

Gieyana said...

owh ya..kongsi link nk kasi kt kwn resepi kuih nie k..:)

siti norlaili yusof said...

yummy..biskut yang mudah tapi sedap..memang suka sangat.. ^^

kembatolo™ said...

org rajin boleh r buat ni. kalo lelaki leceh kot nak buat. hahaha

butterflyana said...

Ish takleh jadi nih..kena buat biskut raya sekarang juga!


hehehe

ninie_azriena said...

mentang2 lah ada oven baru, makin rajin sis intan kita bersilat tau (n_n)

kalau ninie, ninie panggil biskut ni cornflakes bermadu (n_n)

ninie_azriena said...

mentang2 lah ada oven baru, makin rajin sis intan kita bersilat tau (n_n)

kalau ninie, ninie panggil biskut ni cornflakes bermadu (n_n)

kinn said...

sangat mudah buat biskut ni. rumah saya baru buat biskut arab. hehe

feel free to visit _piNk sitE_ :)

Dunia Landax said...

waaah! nak 30 keping buat sahur! lapar siak tgok nate ni!

Azreen Shafila Abdullah said...

yup biskut paling senang+simple+cepat.. esok br start nak buat biskut n..biskut wajib stiap kali raye.. heee :)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13