Monday, August 29, 2011

.segmen bersilat di dapur | kek coklat moist yummy!

.

Salam.

Tengah semua orang pergi terawih, kite dok bersilat soang soang, buat kek coklat moist.. Ngeeee.. Nasib baek jadik. Moist.. Dan sedap! Nyum nyum.. Tapi.. kite lambat buat.. Kalau buat semalam, mesti dapat kasik Super K rasa.. (~,~)

Kek ni kembang dan melimpah ruah bagaikan ke ladang gandum! Loyang tu kecit sangat... (-.-") Tym neh, kek neh baru separuh naek, tak naek bebetul lagik.

Kite tak reti buat topping, cair sangat..
Tapi kire ok lettew... Rasa dia sedap....
Sangat moist.. Ngeeeeeeee....

Nak resepi? Confirm jadik! Tak tipuuuuuuu... Mostly apa yang kite buat kalau ikut resepi, mesti jadik. Sukaaaaanyaaaaaa!

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )
  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 2 sudu kecil baking powder
  3. 2 cawan gula halus
  4. 4 biji telur gred A
  5. 250 gm buttercup
  6. 2 sudu kecil esen vanilla
  7. 1 cawan serbuk koko
  8. 1/2 cawan gula halus
  9. 1 cawan air panas
  10. 1/2 cawan susu cair

Cara-cara
  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji, vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka. Selamat mencuba.
Credit resepi : SINI!

Ehem. Santek takkkkk........ Ittew dah berjaya buat lebih 10 bijik ketupat sateee! Ngeeeee.. Ni je yang mampu buat setakat ni.. Ketupat jenis laen tatau lagik. Kikikikiki. :-P
Kite : Sayang! Kite dah pandai buat ketupat..
Dia : Ye ke.. Bagusnyaaa..
Kite : Tadi kite buat kek cekelet.. Sedapppp....
Dia : Ohhh.. bagus lahh..
Kite : Alaaa..tak teruja pun.. Benci ah..
Dia : Ye la.. Abang suka lah ni.. Sayang dah pandai buat kek...
Kite : Hmm ye lettew.
Tapi memang jadik ah buat ketupat ikut video dekat youtube tuh. Korang cuba lahh! Lepas tuh, kek coklat moist tu pun korang boleh cuba gak. Bila buat sekali, terus jadik, mesti eksaited nak buat lagik...! (^_^)

Selamat Mencubaaaaaaa!

9 comments

Siti Nadzirah Zakariah said...

sedap tu kek coklat. biase akak nad buat kek coklat kering. mesti cuba nih. eh, ade eh name kek coklat kering ?

Asma Ahmad said...

wt la ktpat daun palas lak.
da jntan, btina lg.
hehehe..

nuruashia ♥ said...

nseb bek tgk gmbr kek ni tyme perut knyg kalo tgk ptg2 ni kompom teliurrrrr~

darkrose~ said...

rajin intan buat kek~;)

Encik Psychopath said...

buat tutorial menganyam ketupat leh?

Mario said...

selamat hariraya…maaf zahir batin

eykameow said...

sisssss makin rajin msuk dapur sejak bercinta ngn abg ipan. sbb tu dia tak berapa excited bila sis ckp mcm tu...padahal dlm hati dia.. 'bangga sehhh awek aku reti buat mcm2....' hihihi..

emieysandra said...

sedapnyer!!

Puteri Iqa Izyan said...

dak ipan jawab tak iklas. ekekekeke. =P


eh. iqa pun nak buat kek jugak karang. hehe

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13