Wednesday, August 17, 2011

.segmen bersilat di dapur | kerepek pisang

.

Salam.

Ek eleh.......... Buat kerepek pisang pun kecohhhh! Kah kah. Mesti lah kecoh sebab first time buat lepas tuh siap kena minyak panas lagik. Dem.

Semalam dok kupas kulit pisang tuh. Baru tau yang susah rupanya nak kupas kulit pisang muda. Siap kena getah getah dia tuh lagik. (T___T) 

Kite ingatkan buat kerepek pisang tu senang. Mungkin pada orang lain senang, tapi pada kite macam susah je. Lagi lagi untuk mendapatkan kerepek pisang yang sedap, rangup, tak masin sangat dan tak hangus. 

Semalam, masa dok goreng kerepek pisang tuh, terhangus sikit. Last last buang. Zzzzzzzz. Bazir je! Tu lah, bukak api besar sangat. Lepas tu kan, kite kan pakai gelang tangan silver dekat tangan kanan, lepas tu bile api tu besar sangat, gelang silver tu jadi panas lepas tu kan, tangan kite melecur. Ada kesan corak gelang ni kat tangan kite. Huwaaaaa...sakit..... (T_T) Tak pe lah, kire souvenir lah neh. Wuuuuu~

So, malam ni nak sambung lagik buat kerepek pisang dan berharap agar malam ni dapat buat kerepek pisang yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Baru lah tak segan bila pakwe datang rumah time raya nanti. Hihihi.

Gugel sudeyh!
Tapi kerepek pisang kite lagi santek dari ni :-P

Eh, sebelum terlupa. Abah dah janji nak belikan oven baru esok! Hoyeahh! Boleh buat biskut raya pulak esok. So, malam ni nak siapkan kerepek pisang cepat cepat! :-P

Bahan bahan
1) 4 biji pisang tanduk
2) Minyak utk menggoreng
3) Sedikit garam

Cara cara
1) Panaskan minyak. Letakkan sedikit garam didalamnya.
2) Bila minyak dah panas sagat terus pisang ke dalam kuali. Api biar sederhana besar.
3) Goreng sampai kuning. Angkat dan toskan minyak.
4) Sedia untuk dimakan.

Senang je kan? Ok, nak sambung kerja dekat dapur. Nanti Mama pot pet pot pet sampai lah pisang tu masak. Last last, tak buat kerepek pisang, buat pisang goreng je kang. Hihihi. Tata! :-)

12 comments

ninie_azriena said...

alolo..pandainya..
meh2 kasi post kuala selangor sebekas besar okey (n_n)

Tiara said...

wahh.. leh bkak oder nih.. kompem ramai tempah.. :D

||aLeaSaRa|| said...

wah bestnya tak pernah kite buat sdri selalu tjk2 aje ^-*.alah siannya anak dara buat keja sampai melecur tgn tu.

alah knpa tak snap foto kerepek psg yg sis buat?

civil kawan(kure2) said...

ehem.. krepek2.. ehe

aSz_mIyaki said...

sis,cner nk buang sidebar yg ksong??cth ny i add widget cursor kn,then dya pny box ada kt sidebar,n ks0ng cmtu jer..

iyka zulaika said...

wahh ! Iyka reti makan je ta pena wat atau tengok org wat pon . tengok2 dah kena pack dalam plastik kat pasar . hee :)

FiQa said...

ade orang main kejar2 plak kat blog saya tadi... :P

tak sngka ade jgk yang sudi singgah blog ciput tue...

thanks kak Intan..

waahh! keropok moni! eh silap, kerepek pisang!

:)

nuraitul said...

waa.rajinnya dia buat..pack skit untuk sy..hehehe

Salim Harmanain said...

pergh..boleh bokin bisnes krepek pas ni hehe ^^

Edy Fee said...

mcm tebal je kerepek tu.haha

lezaaleza site said...

kerepek 1 tin..huhu

Qaseh Nurani said...

nk sdp lg bg rangup n berase...+ bwng puth tmbuk(xyh hlus sgt) + air kapur (tuk msk ea bkn kapur ksut..haha)..msuk kt kuali yg ad myk (yg da pns) tu...krepek akn lbh rangup n sgt sedp...;))...slmt mncube...

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13