Thursday, August 4, 2011

.segmen bersilat di dapur | kuih cek mek molek

.

Salam.

Yeayyy! Percubaan pertama membuat Kuih Cek Mek Molek berjayaaaaaaaaa. Nak senyum lebar sikit lah! Heeee.. ^______^  Ektuali, ingat nak buat puding caramel jek hari ni tapi Yeop request suruh buah Kueh Cek Mek Molek. Macam biasa, kite akan gugel dulu resepi. Tengok, kalau agak agak macam senang, nak try buat. Sekali, mak ai.. Sumpah senang!

Bahan bahan
1) Keledek
2) Tepung gandum
3) Gula dan garam
4) Minyak untuk menggoreng

Itu saja! Hakhak. Jom kite belajar ashane cara nak buat kuih cek mek molek neh yer.

Cara cara
1) Rebus keledek sampai empuk. Masa nak rebus tuh, letak lah garam sikit.
2) Lepas dah siap rebus, kupas kulit keledek dan penyek-kan keledek tu sampai penyek. Keh keh keh.
3) Lepas dah betul betul hancur dan penyek, masukkan sedikit tepung gandum. Jangan letak banyak sangat, nanti keras. Uli tepung dan keledek yang telah penyek sampai menjadi doh.
4) Lepas tuh, buat bulat bulat adunan tadi. Lubangkan tengah tengah dia untuk isi satu sudu kecik gula. Lepas tuh, buat bentuk macam gambar bawah neh.

5) Bila dah siap, goreng dekat kuali dengan api yang kecik. Tapi pastikan kuali betul betul panas. Dan, tadaaaa..... Inilah hasilnyaaa...

Kuih Cek Mek Molek yang tak berapa molek.
Heeeee....

Tadi kan kite cakap kite buat buat Puding Caramel kan? Ni lah hasilnyaa.. Heee. ^_^ Ni kali kedua kite buat. Kalau nak try, boleh refer SINI untuk resepi. ^__^

Hebat jugak budak tak berapa kecit neh masak. 
Heeeeee. 

Padahal resepi senang gile. 
HAHA.

#kbai!

19 comments

darkrose~ said...

hebat3~ hihi::D singgah cni sebelum g terawih~:)

NugRuL SakuRa said...

comelnyer kueh cek mek molek....sis..letak gula ek??bkn air gule?

intanurulfateha said...

@darkrose~

hahahha perli lettew :p

intanurulfateha said...

@NugRuL SakuRa

ltk gula. nt tym goreng, die cair huhu

♥yaya budak suka embun♥ said...

pos ke penang sikit :P

anyss said...

sedapnye! sedapnye! sedapnye!

fadhdeela said...

besttnyer!! mak kita suka wat cek mek molekk! suka puding caramel

♥ cik kieranaa ♥ said...

femly sy suka sgt kuih ni..
maklumle
cek mek ni femes kt klantan kann. :)

NoorDiyana said...

heee teringat dulu masa kecik-kecik kte dok dgn opah kte. die selalu bt kueh ni time bulan puasa :') sedapppp..

Fatin Syahira said...

wahhh nyum nyummm! :)
untung bro irfan nanti hehe.

Epul Azimi said...

tadi baru buat kuih buah melaka.tak berapa nk jadi...hahaha
nampak menyelerakan sungguh walaupon tak jual.hehehe

Puteri Iqa Izyan said...

suke cek mek molek. nk2 mkn time pns2. perghhh~

nurfarahin zainal abidin said...

waaaaaaa lamenye xmkn kuih cek mek molek
last mkn masa kt dewan makan asrama 5thn dlu
sobsob

cik nur said...

ewah2 dah pandai dah sekarang masak dia hehehe :)
gud luck yaa sis nie kira persediaan sebelum kawin dengan Super K la nie ??

Qaseh Nurani said...

ade tgglkn kite ckit x ni???

yaya | mohd said...

huhu..suke giler kue ni kak intan.damn sdap sgt2..
da terliur da ni.pakkal puase.haha.
sabar2.tahan..kruuukkk!
damn!bunyi lagi..haha.

oke pessanan untuk kak intan.
anda da cop pengesahan dari jbtn agama islam.
da boleh kahwin.lalalala~

Are-Gya said...

hebat la dia!

♥Putri ilyanie♥ said...

wow... hebatla.. Putri suke giler kuih cek mek molek tu... dh lama xmakan.. payah nak cari...

anis wahida said...

sedap tu kueh nie..dlu housemate sy bt..dia letak majerin..best siott...:-)

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13