Sunday, August 28, 2011

.tips cara cara menganyam ketupat

.

Salam.

Siapa pandai anyam ketupat angkat tangannnnn!!!!! Heeee.... (sorokkan tangan dekat belakang badan cepat cepay) Keh keh keh. Kite memang tak reti anyam. Fenin kepala ai neh dik nonn... (TT___TT)

Tapi dekat rumah kite neh, dah ade orang yang pandai anyam ketupat iaitu Along kite dan Abah kite. Kui kui kui. Biasanya, doang yang akan anyam. Abah cuma akan anyam bila dia tak busy jer.. Mama pulak dah sibuk dekat dapur. Masak segala bagai jenis makanan. Kite pulak biasanya dok kemas kemas rumah dan dok pasang langsir. Plus kena iron baju semua orang dalam rumah neh time raya. Wuuuuu~~ 

Dulu, time arwah nenek ada, dia yang selalu anyam. Arwah nenek hebat! Dulu kan, dia pernah anyam ketupat bentuk lembu, bentuk kerbau. Kite tak terfikir pun nak buat benda tuh semua. Nak anyam ketupat biasa pun, tangan terbelit belit... (-.-")

So kali ni, kite nak try lah buat. Nak belajar. Kite cakap dengan Mama, then Mama cakap, try lah gugel cara anyam. Keh keh keh. Macam tau tau jer anak dia neh memang suke gugel gugel resepi sampai lah cara anyam ketupat pun dia suruh gugel. Kah kah.

Gambar ni kite gugel jer.
Nanti ketupat kite dah jadik, kite blog dalam neh ek!

So bile kite gugel tadi, dapat result BELOG INI. Tengok macam senang tapi tak try lagik. Jom belajar buat ketupat! Untung laaaaa bakal suami nanti isteri pandai anyam. Keh keh keh.

Tak pun boleh tengok video neh..
Macam senang!

Korang pandai anyam ketupat tak?
Kalau tak pandai, jom belajar sama sama!

Selamat Mencuba!

4 comments

nuruashia ♥ said...

mmg anmpk senang sys..tp kalo sndiri buat adehhh :(

si Bella Bilot said...

heeeeee :') org santek cam kite mestilah pandai kuikuikui. tp tahun ni mak kate xpayah anyam ketupat sebab nak pakai ketupat segera je (Y__Y)

Ana Farhana said...

x yah tgk la...org memang pandai....
huahuahua.........(bangga betol mak cik nie....)

TSYA'Z (~_^) said...

hehehe...ade je blaja anam dulu...ktupat bntuk jntung and yg biasa tuh..tpi xtau lah skng ni skill tu ade lgik ke x...lama x buat dah...hehe

 

About Me

My Photo
intanurulfateha
Muar, Johor, Malaysia
Eh, dah ada dua orang baby girl! ;) | Berdaftar dengan SSM, Double I Excellent Enterprise : JR0046896-W | For any inquiries, whatsapp 012-7186471
View my complete profile

#our journey

Friends since 2008
Getting Close since Nov 2010

Daisypath Anniversary tickers

Love is not a matter of counting the years, it is about making the years!

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah.. :')

Daisypath Anniversary tickers

Jantung, Hati, Limpa, Paru

Wanita di jadikan atas nama cinta.
Kalau cari, mesti jumpa.

Dan kamu,
Mohammad Noor Irfan;
Terima kasih kerana mencari saya semula!

Hep ! ! !
Curik hati kite ekk!

Tapi tak per..
Kite suke~

(^__^)

#irfanintanJR

#irfanintanJR
Aleesya Eryna

Kesayangan 31-3-13

Kesayangan 31-3-13